“Таємничість” навчань із білорусами не пішла на користь Росії - генерал Ходжес

“Таємничість” навчань із білорусами не пішла на користь Росії - генерал Ходжес

Укрінформ
Москва завдяки приховуванню справжніх масштабів і намірів у ході навчань "Запад-2017" втратила можливість зробити регіон Східної Європи більш передбачуваним і стабільним. 

Про це заявив командувач сухопутних військ США в Європі Бен Ходжес, інформує TVN24.

"Думаю, що росіяни втратили можливість докласти зусиль до стабілізації і безпеки в регіоні. Вони втратили можливість стати відкритішими. Їм не потрібно було бути настільки закритими",- заявив Ходжес.

Він підкреслив, що навчання "Запад-2017" значно відрізнялися від навчань, які проводить НАТО у Східній Європі саме своєю закритістю і прихованістю.

Американський генерал запевнив, що навчання НАТО завжди є максимально відкритими, на них запрошується багато спостерігачів, журналістів.

"Вони спостерігають за всіма етапами цих маневрів. Це - відкритість, що зменшує побоювання, які можуть з'являтися",- підкреслив Ходжес.

Натомість навчання "Запад-2017", за його словами, були повністю закритими, адже ніхто не знав, наприклад, повної чисельності військ, залучених до їх проведення.

"Там не було жодної відкритості, не було можливості спостерігати за тим, що там відбувається", - констатував американський генерал, додаючи, що це викликало значне занепокоєння.

Ходжес звернув увагу на три обставини у контексті проведення "Запад-2017". По-перше, він відзначив високу співпрацю розвідувальних служб країн НАТО. По-друге, російсько-білоруські навчання переконали союзників в необхідності підвищеної присутності бойових груп союзницьких військ на східному фланзі Альянсу. 

"І по-третє, довіра до Росії є вибірковою. Насправді, вже ніхто не вірить у те, про що говорять росіяни, оскільки вони не хочуть бути відкритими, як ми на Заході", - підкреслив американський генерал. 

За його словами, зараз на Заході усі усвідомлюють, що наодинці ніхто себе не зможе захистити, а тому необхідною є тісна співпраця. У рамках цієї співпраці організовуються навчання типу "Драгон", "Сайбер Страйк", "Балтопс", чи "Анаконда".

"Вони необхідні для того, щоб ми могли спільно реагувати у дуже короткому проміжку часу. Необхідно це тренувати", - наголосив Ходжес.

Генерал підкреслив, що в Польщі вже багато зроблено для того, щоб можна було швидко перекидати військову техніку й особовий склад до місць призначення. 

"Якщо росіяни коли-небудь зроблять цю помилку і думатимуть, що можуть напасти, хоч вважаю це малоймовірним, то ми повинні показати, що можемо пересуватися значно швидше за них", - заявив командувач сухопутних військ США в Європі.

Ходжес також назвав "неправдивими" слова президента РФ Володимира Путіна, який нещодавно заявив, що американська ракетна база в Редзіково на півночі Польщі, що буде елементом ПРО США та НАТО в Європі, спрямована проти Росії.

"Ми поважаємо російську армію, а тому не віримо, що вони насправді так думають", - повідомив Ходжес.

Читайте також: На “Запад-2017” Росія відпрацювала масований ракетно-ядерний удар — Турчинов

Російсько-білоруські навчання "Запад-2017" проходили з 14 по 20 вересня. За інформацією російської сторони, в них брали участь 12,7 тис. військовослужбовців. На Заході оцінювалося, що до них було задіяно понад 100 тис. військовослужбовців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-