Штати закриють небо для військових польотів РФ

Штати закриють небо для військових польотів РФ

Укрінформ
Американська адміністрація готує рішення про обмеження польотів для російської військової авіації в рамках Договору про відкрите небо, який діяв десятиліттями в рамках міжнародних заходів довіри та відкритості.

Про це повідомило у вівторок впливове видання The Wall Street Journal із посиланням на джерело в адміністрації США.

"Американська влада готується оголосити про введення обмежень на російські військові польоти над американською територією, які здійснюються згідно з Договором про відкрите небо, що стало ще однією ознакою напруженості у відносинах між США і Росією", - йдеться в повідомленні.

Договір про відкрите небо був укладений в рамках досягнутих домовленостей про контроль над озброєннями, прозорість та зміцнення довіри на завершальних етапах "холодної війни". Документ дозволяє 34 країнам-учасницям проводити спостережувальні польоти над територією кожної з країн, а також здійснювати аерофотозйомку військового персоналу та обладнання.

Суперечки навколо договору загострилися в серпні, коли російський військовий літак пролетів над Вашингтоном, де розташовані основні державні інституції, а також над містом Белмінстер (штат Нью Джерсі) в той момент, коли там перебував президент СЩА Дональд Трамп.

Читайте також: Санкції проти Росії ефективніші за миротворців ООН - нардеп

Водночас, за словами чиновників у Пентагоні, причиною нових обмежень є інші порушення Росією Договору про відкрите небо, в тому числі рішення Кремля закрити небо над Калінінградською областю, де, за даними Пентагону, дислокуються сучасні системи озброєння.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-