Дуда відмовився від запропонованої ним судової реформи

Дуда відмовився від запропонованої ним судової реформи

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда представив у понеділок, 25 вересня, свій варіант реформи судової системи та відповідних змін до конституції країни, проте згодом заявив, що відмовляється від внесення цих пропозицій у парламент.

Про це повідомляє DW.

Згідно із представленим президентом Польщі баченням реформи, вплив глави держави на судову систему мав бути посилений. Зокрема, йому мало б надаватися право призначати членів Національної судової ради у разі, якщо парламент не зміг це зробити упродовж 60 днів. Призначення членів ради, згідно з пропозиціями Дуди, мало б відбуватися голосами 60% відсотків депутатів парламенту.

Крім того, президент Польщі запропонував надати йому право вирішувати, чи зможуть члени Верховного суду країни перебувати на посадах після досягнення ними пенсійного віку у 65 років.

Ці зміни потребують схвалення парламентом країни. Утім, ввечері у понеділок, після зустрічі із лідерами парламентських фракцій Дуда заявив, що відмовляється від своїй пропозицій. "Шансів на ухвалення цих змін немає", - констатував президент Польщі у своєму телезверненні. 

Читайте також: Судова реформа: Дуда ініціював зміни до Конституції

Як повідомлялося, наприкінці липня президент Польщі Дуда ветував два з трьох законопроектів, які мали на меті реформувати систему судочинства. Качинський тоді підкреслив, що це рішення Дуди було помилкою.

У Єврокомісії закликали владу Польщі утриматися від змін у судовій системі і надіслали на початку вересня листа польському уряду, у якому закликали привести законодавство держави у відповідність до вимог загальноєвропейського та цінностей Євросоюзу. Натомість у Варшаві назвали заяви Брюсселя безпідставним втручанням у внутрішні справи країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-