Запад-2017: військові літаки РФ порушили повітряний простір Литви

Запад-2017: військові літаки РФ порушили повітряний простір Литви

Укрінформ
Два російські військово-транспортні літаки "Іл-76" порушили повітряний простір Литви.

Як повідомило у понеділок литовський МЗС, це сталося під час російсько-білоруських навчань "Запад-2017", передає Delfi.

Міністерство оборони Литви оголосило, що порушення пізно ввечері в суботу було зафіксовано "засобами Збройних Сил Литви по спостереженню за повітряним простором".

У понеділок в МЗС був викликаний російський посол у Литві Олександр Удальцов, йому вручено ноту про порушення повітряного простору Литви. Дипломати вимагають, щоб відповідальні відомства Росії якнайшвидше надали пояснення у зв'язку з цим інцидентом і вжили необхідних заходів для того, щоб в майбутньому такі інциденти не повторювалися.

Представники посольства Росії у Литві відмовилися коментувати інформацію про інцидент.

Посадові особи оголосили, що інцидент стався, коли з основної частини Росії в область Калінінграда летіли шість російських військово-транспортних літаків "Іл-76". Два з них відхилилися від плану польоту і о 22.50 і о 23.10 увійшли у повітряний простір Литви над територіальними водами.

У ньому російські літаки пробули близько 2 хвилин, доки не влетіли в область Калінінграда.

Офіцер у зв'язках з громадськістю авіабази ВВС Литви, капітан Єва Гульбінене сказала BNS, що минулої суботи винищувачі США, які здійснюють місію повітряної поліції та чергували у Шяуляй, не підіймалися у повітря для супроводження російських військових літаків, які летіли над Балтикою.

Як повідомлялося, наприкінці серпня США розмістили у Литві сім винищувачів, хоча зазвичай місія повітряної поліції з Шяуляй здійснюється чотирма винищувачами.

Активна частина навчань "Запад-2017" відбувається 14-20 вересня. Представники Росії та Білорусі повідомляли, що у навчаннях задіяно майже 13 тис. військовослужбовців. Американський центр досліджень Atlantic Council прогнозував, що у навчаннях буде задіяно 80 тис. військових, Міністерства оборони Литви і Німеччини назвали цифру 100 тис. військових.

Перед початком навчань литовські офіційні особи не виключали ймовірність інцидентів чи провокацій.

Читайте також: Прикордонники посилили контроль неба на час "Запад-2017"

Міноборони повідомляло, що винищувачі повітряної поліції НАТО, які несуть чергування у Литві та Естонії, минулого тижня вісім разів підіймалися в повітря для супроводження російських військових бортів, що летіли у міжнародному повітряному просторі над Балтикою. В цілому було супроводжено 27 російських літаків, переважно винищувачів і літаків розвідки.

У більшості військових літаків, що летіли над Балтикою, були відключені транспондери.

Порушення повітряного простору Литви фіксується цього року вдруге. У червні було відзначено два порушення кордону Литви у Варенському районі. Тоді було зафіксовано, що в повітряний простір Литви двічі входив цивільний літак "Ан-2".

Фото: © AFP / Scanpix

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-