"Матільда": міністр культури РФ просить поліцію вгамувати Поклонську

Укрінформ
Міністр культури РФ Володимир Мединський закликав правоохоронців припинити незаконні дії православних "активістів" на чолі з "депутатом Держдуми" від Криму Наталією Поклонською у зв'язку із погрозами на адресу творців фільму "Матільда" і кінотеатрів.

Відповідну заяву міністра Російській службі ВВС надав його помічник. 

Зокрема, міністр попросив керівництво правоохоронних органів "жорстко припинити тиск на державу і кінобізнес з боку нахабних "активістів" з їх суспільно небезпечними методами нав'язування своїх переконань".

Він наголосив, що будь-які спроби тиску на приватні або муніципальні кінотеатри - "це чистої води беззаконня і цензура, яка прямо заборонена Конституцією РФ".

Мединський заявив, що єдиним і вичерпним документом, який дозволяє прокат фільму в Росії, є прокатне посвідчення федерального зразка, яке видає міністерство культури, і у "Матільди" воно є.

Читайте також: Полум'яна Матильда: кінотеатр в Єкатеринбурзі протаранили УАЗом з бочками бензину

У зв'язку з цим міністр звернувся до керівництва кіномереж із закликом не піддаватися на погрози. "Вашу роботу оцінює глядач, а навіжені сектанти-палії - це клієнти інших спеціалізованих установ", - сказав він.

При цьому в заяві згадується "депутат Держдуми" Наталія Поклонська, яка відома як затятий противник фільму. Вона неодноразово висловлювала невдоволення тим, що у фільмі описаний позашлюбний зв'язок російського імператора Миколи II, приєднаного до святих, і наполягала на тому, що, розкриваючи цю тему, автори картини ображають почуття вірян.

"Не знаю, якими міркуваннями керується шановна пані Поклонська, затіваючи і підтримуючи цей гвалт. Може, і від чистого серця. Тим більше, не готовий розгадувати мотивації різнокаліберних активістів-паліїв, що нахабно називають себе "православними", - йдеться в заяві міністра.

Як відомо, в січні 2017 року організація "Христианское государство - Святая Русь" направила до російських кіномереж вимоги не демонструвати "Матільду" під загрозою підпалу кінотеатрів. Після цього православні активісти влаштували масовий збір підписів і різні вуличні акції у багатьох містах Росії з вимогою не видавати "Матільді" прокатне посвідчення.

У серпні міністерство культури схвалило прокатне посвідчення "Матільді". Прем'єра фільму була призначена на 26 жовтня.

На початку вересня активіст направив на кінотеатр Єкатеринбурга "Космос" автомобіль УАЗ, набитий газовими балонами і цистернами з бензином. Так чоловік виступив проти показу фільму "Матільда" в Єкатеринбурзі. 

Крім того, невідомі кинули пляшки із запалювальною сумішшю у будівлі студії "Лендок" у Петербурзі, в якому знаходиться офіс режисера Олексія Учителя. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-