За збитками буревій “Ірма” дорівнює війні на Донбасі

За збитками буревій “Ірма” дорівнює війні на Донбасі

Аналітика
Укрінформ
Вже зафіксовано десятки смертей і 300 мільярдів доларів збитків. Ми стаємо свідками наймасштабнішої катастрофи в історії США?

Пекельний вересень в Сполучених штатах Америки продовжується. Вслід за ураганом “Харві” штатом Флорида “пройшовся” ураган “Ірма”. За підрахунками фінансових аналітиків, збитки, від цих двох буревіїв оцінюють у фантастичну суму близько 300 мільярдів доларів. Це зруйноване житло, затоплені та знищені сільськогосподарські угіддя, шкода, завдана бізнесу та очікуване збільшення рівня безробіття. Крім того, “Ірма” забирає і людські життя, які не можна вирахувати в грошовому еквіваленті. Станом на вечір 10 вересня, вже зафіксовано мінімум 27 смертей — більшість загинуло на островах Карибського басейну, а троє — вже в штаті Флорида.

Урагани “навідувались” до південно-східних берегів Америки ще задовго до появи Сполучених штатів. Вперше задокументовані вони були ще на початку 19 століття. Найчастіше стихійні лиха відбуваються в період з кінця літа до середини осені  - час тропічних циклонів в Атлантичному океані. Тривалість сильних ураганів різна, якщо “Катріна” 2005-го року вирував близько тижня, то ураган “Іван” 2004-го — близько місяця. Але прогнози щодо подальшого розвитку ситуації робити складно - чи наразі “Ірма” досягла піку, чи найстрашніше — попереду..?

Але США ураган “Ірма” не налякав! Алгоритм дій в разі раптового урагану чи іншої надзвичайної ситуації працює як годинник. Загиблі  — це, звісно, завжди біль, але саме завдяки скоординованим діям при евакуації смертей від урагану не сотні і не тисячі. Для уряду не було проблематично евакуювати мільйони людей — це ще раз підтверджує високий ступінь готовності до стихійного лиха. А в бюджеті навіть є такий пункт — кошти, виділені на ліквідацію наслідків стихійного лиха. Якщо тієї суми буде недостатньо, є процедура виділення додаткових коштів — президенту лише варто попросити про це Конгрес. Зокрема, за цією процедурою на ліквідацію наслідків урагану “Харві” було виділено 7,95 мільярдів доларів.

Ураган «Ірма» пройшов над островами Карибського басейну
Ураган «Ірма» пройшов над островами Карибського басейну

Втім, зараз на південному узбережжі США - справжній апокаліпсис. Острови Карибського басейну — постраждали дуже сильно, деякі стали навіть непридатні для життя. В штаті Флорида оголошено надзвичайний стан — понад 7 мільйонів людей евакуйовано, частина штату, де проживає понад 2,5 млн осіб затоплена, понад мільйон людей залишається без електрики. А дехто на біді вирішив і нажитися — в Майамі “квітне” мародерство.

Враховуючи те, що, по-перше, невідомий подальший шлях “Ірми”, а, по-друге, наближається ураган “Хосе”, який уже порівнюють з тією-таки “Ірмою”, і по-третє, в Мексиці вже вирує ураган “Катя”, наслідки можуть бути набагато серйознішими. Відтак “Укрінформ” вирішив розібратись, наскільки великі на даний момент збитки США від урагану “Ірма” і який досвід має США в боротьбі зі стихією?

“Ірма” - найпотужніший буревій в історії США, принаймні до “Хосе”

Буревій “Ірма” наразі завдав США найбільших фінансових збитків порівняно з іншими природними катаклізмами. Для порівняння, збитки від урагану “Катріна” 2005 року, який досі вважається найпотужнішим в історії США, склали на той момент 81,2 мільярди доларів. А від урагану “Харві”, що тільки-но “вгамувався”,  - близько 100 мільярдів. Лідером до останнього часу лишався ураган “Маямі” 1926 року, “роботу” якого оцінили в 126 мільярдів доларів.

Але грошові збитки - не єдине, за чим класифікують урагани. Зокрема, за швидкістю вітру він не є лідером. Його швидкість була близько 290 км/год, тобто 80 м/с, хоча той-таки ураган “Катріна” набирав лише 77 м/с. Були й більші «швидкі» - ураган “Ріта” 2005 року набирав 81 м/с, а рекордсменом є урагани “Маямі” 1926 року та “Вільма” 2005  — тоді вітер мав швидкість 82 м/с.

І за кількістю людських жертв ураган “Ірма” не є лідером, принаймні на цей момент. До 11 вересня було зафіксовано близько 30 жертв. А Ґальвестонський ураган 1900 року забрав до 12 тисяч життів, ураган “Катріна” - 1836, решта ж були більш “лояльні” - ураган “Маямі” - близько 300, ураган “Іван” 2004 року та ураган “Ріта” - близько сотні. Хоч зараз ще і рано робити висновки, адже ураган ще не “заспокоївся”, але немає підстав прогнозувати різке збільшення кількості жертв.

Автомобілі лежать посеред після урагану Катріна в Галфпорті, штат Міссісіпі (31 серпня, 2005 року).
Автомобілі лежать посеред сміття після урагану Катріна в Галфпорті, штат Міссісіпі (31 серпня, 2005 року).

А ще буревії класифікують по п’ятибальній шкалі Саффіра-Сімпсона, основні показники — швидкість вітру та висота хвиль, які утворюються в океані від поривів вітру. “Ірма” наразі має мінімальну категорію, 1 бал, але ще вчора досягала п’яти. А цей п’ятий рівень — вже чистої води катастрофа — дерева, кущі та рекламні щити ураган “валить”, завдає серйозної шкоди будинкам, деякі руйнує. А збірні будиночки з легкого матеріалу типу дерева чи пластику, що є дуже популярними в США, ураган може просто знести. До слова, урагани 2005 року “Катріна”, “Вільма” та “Ріта”, ураган “Харві” 2017-го, “Іван” 2004 також мали 5 категорію.

“Ірма” обійдеться США в таку ж суму, як війна на Донбасі - Україні

В Україні ж подібного масштабу катастроф не було. А відтак і збитків було менше. Наприклад, повінь в 1993 році на Волині завдала збитків на 80 мільйонів доларів, тоді ж в основному було пошкоджено мости і автомобільні дороги. Наступна повінь спіткала нас в 1998 році, але вже на Закарпатті. Збитків було завдано в 10 разів більше, на суму близько 800 мільйонів доларів.

А найбільшою в Україні вважається повінь 2008 року на Західній Україні, коли сильні зливи “пройшлися” по Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій, Закарпатській та Вінницькій областях -  було пошкоджено близько 40 тисяч будинків та близько 560 мостів. Тоді ж загинуло 30 осіб, а фінансові збитки становили близько 500 мільйонів доларів.

Ураган “Ірма” наніс Сполученим штатам збитків в 6 разів більше, ніж Україні — війна на Донбасі. Це якщо порівнювати офіційну цифру від Міноборони про збитки в 50 мільярдів доларів. Але якщо подивитись ширше, врахувати і усі природні ресурси Донбасу, і бізнес, що лишився на окупованій території, то вийде сума в кілька разів більша. Тож можливо, збитки від “Ірми”десь і можна співставляти зі збитками України від війни на Донбасі. Тільки кількість жертв в тисячі разів менша...

Хоч зараз і помітно, що ураган “Ірма” потроху вщухає, але на цьому усе не закінчиться. Ще невідомо, якими збитки принесе весь сезон тропічних циклонів — 2017, але він точно закарбується в пам’яті американців, та й решти світу надовго.

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-