Додону нагадали, що

Додону нагадали, що "верховний головнокомандувач" - це не абсолютна влада

Укрінформ
Спікер парламенту Молдови Андріан Канду заявляє, що президент Ігор Додон зловживає наданими йому Конституцією повноваженнями, помилково інтерпретуючи поняття "верховний головнокомандувач".

Так Канду прокоментував на брифінгу в Кишиневі вимогу Додона про відставку заступника міністра оборони через відправку військовослужбовців на навчання в Україну, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

"Президент Додон зловживає наданими йому законодавством повноваженнями, помилково інтерпретуючи поняття "верховний головнокомандувач Збройними силами". Президент не повинен забувати, що його повноваження обмежені. Існує затверджений план участі наших військових частин у військових навчаннях. Неучасть в навчаннях, незалежно від того, де вони проводяться і хто їх проводить, робить нашу армію ще більш непідготовленою та неефективною. Й тоді виникає питання: який же ти верховний головнокомандувач, якщо не дбаєш про армію", - заявив Канду.

Спікер підкреслив при цьому, що на найближчому засіданні Вищої ради безпеки він  наполягатиме на включенні до порядку денного Радбезу питання про зловживання президента, а також про втрати, які ці зловживання наносять армії.

Як повідомлялося, раніше Додон заборонив молдавським військовослужбовцям брати участь у міжнародних навчаннях Rapid Trident-2017, які проходять в Україні з 7 по 23 вересня.

Однак урядом було прийнято окрему постанову, відповідно до якої військовослужбовцям було дозволено виїхати в Україну.

Читайте також: Додон видав наказ: без його дозволу військові більше не зможуть виїхати з країни

Президент Молдови, в свою чергу, заявив, що призупиняє це рішення уряду, керуючись наданими йому Конституцією повноваженнями головнокомандувача Збройними силами країни.

Крім того, в п'ятницю, 8 вересня, Додон заявив про ініціювання процедури відставки заступника міністра оборони Георге Галбура, а також про проведення службового розслідування й про покарання відповідальних осіб, аж до зниження їх у військових званнях, через участь у військових навчаннях в Україні. Додон також підписав указ, що забороняє виїзд молдавських військовослужбовців за межі країни (для участі в навчаннях, стажуваннях та інших місіях) без письмової згоди верховного головнокомандувача.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-