Польща дала $35 мільйонів на прикордонний паркан від кабанів

Польща дала $35 мільйонів на прикордонний паркан від кабанів

Укрінформ
Міністерство фінансів Польщі виділило 130 млн злотих (понад 35 млн дол.) на будівництва паркану на кордоні з Білоруссю та Україною довжиною 729 км. Він повинен захистити від проникнення на територію країни диких кабанів, заражених африканською чумою свиней (АЧС).

Про це повідомив під час прес-конференції міністр сільського господарства РП Кшиштоф Юргель, передає кореспондент Укрінформу.

“Міністерство фінансів вже виділило на це кошти”,- заявив Юргель.

Він зазначив, що через два тижні експерти підготують звіт про юридичні та екологічні аспекти будівництва паркану довжиною 729 км і вартістю 130 млн злотих.

Міністр повідомив, що в Польщі віднедавна більш жорсткими стали вимоги до утримання свиней у фермерських господарствах. Зокрема, вони повинні забезпечити більшу ізоляцію свиней від зовнішнього впливу. Натомість, ті господарства, які не можуть це забезпечити, повинні відмовитися від їх утримання. Станом на сьогодні близько 3 тис. приватних господарств, які володіли поголів'ям загалом 35 тис. свиней, зобов'язалося відмовитися від  утримання свиней. За це вони отримають від держави компенсацію.

Читайте також: На Закарпатті почали відстрілювати диких кабанів

Водночас, мисливські товариства Польщі зобов'язано до відстрілу до 30 листопада диких кабанів на прикордонній з Білоруссю території,  де є найбільша загроза появи АЧС.

Від моменту появи АЧС на території Польщі (з лютого 2014 року) до сьогодні виявлено 93 вогнища АЧС на території трьох воєводств — Підляського, Люблінського і Мазовецького, які межують з Білоруссю. Крім того, підтверджено 461 випадок зараження АЧС у диких кабанів.

За оцінками польських експертів, причиною появи АЧС в Польщі були хворі дикі кабани, які потрапили до Польщі з території Білорусі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-