Макрон дав зрозуміти Путіну, що поступок щодо Донбасу не буде - посол

Макрон дав зрозуміти Путіну, що поступок щодо Донбасу не буде - посол

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон під час травневої зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним у Версалі дав чіткий сигнал, що діалог з Москвою з приводу врегулювання конфлікту на Донбасі буде "вимогливим" і "без поступок".

Про це повідомила Надзвичайний і Повноважний посол Франції в Україні Ізабель Дюмон в інтерв'ю газеті "Сьогодні".

"Позиція Франції, як і позиція ЄС, зрозуміла і незмінна: ми залишаємося прихильними відновленню суверенітету України в її міжнародно-визнаних кордонах і не визнаємо результатів "референдуму", проведеного у Криму 16-го березня 2014 року, а також приєднання цього українського регіону до Росії. Між тим, для вирішення конфлікту необхідно підтримувати політичний діалог з Росією. Ми виступаємо за збереження різних шляхів переговорів, у тому числі у рамках "нормандського формату", оскільки було б помилкою вважати, що конфлікт вирішиться сам по собі. Під час зустрічі з Володимиром Путіним у Версалі у травні цього року президент Франції Еммануель Макрон дав чіткий сигнал, що діалог з Москвою буде "вимогливим" і "без поступок", - сказала Дюмон.

Вона нагадала, що "нормандський формат" існує з червня 2014 року. Тоді у ході святкування 70-річчя висадки військ союзників у Нормандії Президент Республіки Франсуа Олланд висловив бажання провести зустріч лідерів Франції, Німеччини, України й Росії з врегулювання конфлікту на сході в Україні.

Читайте також: Франція не допустить, щоб Путіну все зійшло з рук - Макрон

Посол зазначила, що ця зустріч дала змогу президентам України й Росії сісти за стіл переговорів у період найбільш інтенсивної напруженості. У результаті Росія та Україна підписали Мінські угоди, породжені "нормандським форматом", що запобігло ескалації насильства.

"Розмова триває і тепер, але її зміст не вдається до розголосу, що може дати відчуття безвихідності положення. Проте, з багатьох питань був досягнутий прогрес, як у питаннях обміну полоненими й гуманітарної допомоги. Разом з Німеччиною, Франція демонструє повну прихильність такому обговоренню й прагне до активізації діалогу. Але варто усвідомлювати те, що майбутнє Мінських угод залежить, передусім, від волі сторін конфлікту", - акцентувала Дюмон. 

Фото: AFP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-