В Угорщині виявили великі партії отруйних яєць

В Угорщині виявили великі партії отруйних яєць

Укрінформ
За даними 75 вибіркових перевірок Національного управління з питань безпеки харчових продуктів (Nebih), в Угорщині принаймні у двох місцевих виробників сільськогосподарської продукції виявлені великі партії курячих яєць зі вмістом отруйного інсектициду фіпронілу.

Представник управління Лайош Богнар розпорядився відкликати продукцію, поставлену споживачам на ринки і в мережу роздрібної торгівлі, повідомляє Радіо Свобода.

"Богнар наголосив, що Nebih і ветеринарна служба Угорщини зіткнулися з серйозною проблемою, оскільки нелегальне використання фіпронілу, ветеринарного препарату, призначеного для лікування виключно від ектопаразитів котів і собак, тягне за собою кримінальну відповідальність виробників, які через недбальство або з необережності застосували цю отруйну речовину", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Яєчний скандал: у Болгарії вилучили понад 30 тонн зараженого морозива і майонезу

Фіпроніл заборонений для використання на території ЄС для всіх тварин, призначених для людського харчування.

За словами Богнара, Національне управління з питань безпеки харчових продуктів наразі перевіряє на вміст фіпронілу харчі, виготовлені з використанням курячих яєць.

Досі ветеринарним службам країни не вдалося встановити, яким чином фіпроніл потрапив до Угорщини, оскільки, як стверджує Богнар, птахоферми з Нідерландів і Бельгії, де наприкінці липня – на початку серпня вперше були виявлені випадки масового зараження яєць отруйною речовиною, не реалізують свою продукцію в Угорщині.

Однак випадки ураження яєць фіпронілом уже зафіксовані в сусідній Румунії. Тому Богнар не виключив, що цей ветеринарний препарат якимось чином міг потрапити звідти до Угорщини.

Як повідомляв Укрінформ, за даними  Держпродспоживслужби, в Україні фіпроніл як препарат для знищення ектопаразитів у птахівництві не використовується. Скарг до Держпродспоживслужби щодо незаконного використання фіпронілу українськими птахофабриками не надходило.

У відомстві також зазначили, що протягом 2017 року Україна не експортувала харчові яйця з Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-