Лідера білоруської опозиції поштою “запросили” відсидіти термін

Лідера білоруської опозиції поштою “запросили” відсидіти термін

Укрінформ
Білоруського опозиційного політика Миколу Статкевича заочно засудили до адміністративного арешту терміном на 15 діб, визнавши його винним в участі в мирній акції протесту в Мінську 3 липня, що відбулася без згоди міської влади.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на правозахисний центр «Весна».

Як зазначають правозахисники, такий вирок суд Ленінського району Мінська ухвалив іще 9 серпня, але відомо про це стало лише нині.

За повідомленням, вирок Статкевичу надіслали поштою, термін почнуть відраховувати з моменту затримання, але наразі політик перебуває на волі.

Сам Статкевич підтвердив, що знає про вирок щодо арешту, але й далі перебуває на волі. За його словами, він не має наміру добровільно йти в ув'язнення.

Правозахисники наголошують, що зазначений мітинг мав на меті публічно обговорити скасування спільних з Росією військових навчань «Захід-2017», що мають відбутися на території Білорусі у вересні, і виступити за звільнення політв’язнів.

Читайте також: У Білорусі затримали екс-кандидата у президенти

Крім того, йдеться у повідомленні правозахисників, лише нині стало відомо, що ще 5 липня суд Радянського району Мінська засудив Статкевича до штрафу в 1150 білоруських рублів (майже 13 тисяч 200 гривень) за участь в іншому несанкціонованому мітингу, що відбувся ще 8 травня, на так званих «Військових могилах», до яких демонстранти поклали квіти в пам’ять про радянських воїнів, які загинули при визволенні Мінська 1944 року.

Микола Статкевич на президентських виборах 2010 року був суперником чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка, якого після виборів звинуватив у фальсифікаціях. Статкевича заарештували, судили, і він провів п’ять років за гратами. З в'язниці звільнився 2015 року.

Останніми місяцями Статкевич бере активну участь в опозиційних і громадських акціях, на які не дає дозволу влада, і за це вже багато разів зазнавав адмінарештів і штрафів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-