В ООН кажуть, що мають досить доказів проти Асада

В ООН кажуть, що мають досить доказів проти Асада

Укрінформ
Комісія ООН з розслідування ситуації в Сирії зібрала достатньо доказів, щоб засудити президента Башара аль-Асада за воєнні злочини.

Про це заявила член комісії Карла дель Понте в інтерв'ю швейцарському виданню SonntagsZeitung, повідомляє Reuters

Відповідаючи на запитання видання, чи є достатньо доказів, щоб засудити Асада за воєнні злочини, член комісії відповіла: "Так, я переконана, що це так. Тому й ситуація так розчаровує. Підготовча робота була зроблена. Попри це немає ані прокурора, ані суду".

Комісія була створена в серпні 2011 року. Як зазначає видання, хоча ООН створює новий орган, щоб підготувати судове переслідування, однак немає ознак, що створюватиметься суд з розслідування воєнних злочинів або ж що буде звернення Ради Безпеки ООН щодо цієї ситуації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

"Протягом шести років комісія веде розслідування. Зараз прокурор має продовжувати та привести воєнних злочинців до спеціального суду. Але саме це блокує Росія через своє право вето у Раді Безпеки ООН", - сказала дель Понте.

Як повідомляється, дель Понте, яка раніше займалася розслідуванням воєнних злочів у Руанді та колишній Югославії, минулого тижня оголосила, що йде з посади через розчарування неспроможністю Ради безпеки ООН продовжити роботу комісії шляхом створення спеціального трибуналу щодо Сирії, який міг би притягати до відповідальності за воєнні злочини. Вона не повідомила, коли саме йде з посади.

Читайте також: Правозахисники: Кількість загиблих в Сирії вже перевищила 330 тисяч

Відповідаючи на запитання,  щодо якої зі сторін комісія проводила розслідування, дель Понте відповіла: "Вони всі вчиняли воєнні злочини. Ми займалися всіма ними".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-