Трамп планує збільшити експорт газу в Європу для послаблення впливу Росії - ЗМІ

Трамп планує збільшити експорт газу в Європу для послаблення впливу Росії - ЗМІ

Укрінформ
Президент США Дональд Трамп використовуватиме швидкозростаючі поставки американського природного газу як політичний інструмент під час зустрічі з лідерами близько десятьох країн Європи, залежних від російських енергоресурсів, яка відбудеться у Варшаві у четвер.

Про це пише Reuters

"Москва останніми роками кілька разів вдавалася до припинення поставок газу під час цінових спорів із сусідніми країнами в зимові місяці. Експорт зі США допоможе цим державам послабити залежність від Росії. За повідомленням Білого дому, Трамп скаже лідерам європейських країн, що Вашингтон хоче допомогти союзникам, максимально полегшивши поставки зрідженого природного газу (ЗПГ) американськими компаніями у Центральну і Східну Європу", - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що Трамп відвідає саміт "Трьох морів" перед зустріччю G20 у Німеччині, де американський лідер вперше зустрінеться з президентом РФ Володимиром Путіним.

Серед цілей проекту "Трьох морів" - розширення регіональної енергетичної інфраструктури, у тому числі будівництво терміналів для імпорту ЗПГ і прокладання газопроводів. В ініціативі беруть участь Польща, Австрія, Угорщина, а також сусідні з Росією Латвія та Естонія.

Як вважає колишній головнокомандувач об'єднаними силами НАТО в Європі Джеймс Джонс, присутність Трампа підтримає проект. Збільшення експорту американського газу в регіон допоможе послабити вплив Росії, що використовує енергетику як зброю або засіб чинення тиску, заявив Джонс.

Читайте також: Команда Трампа очікує, що він висуне Путіну претензію за "виборний скандал" - ЗМІ

Як зазначає видання, законодавці з Республіканської партії Трампа, багато хто з яких закликає президента зайняти жорстку позицію щодо Росії через втручання у вибори і роль Москви у конфліктах на сході України та Сирії, підтримують використання експорту газу як важіль тиску.

"У багатьох відношеннях експорт ЗПГ США - найнебезпечніший для Росії інструмент американської політики", - заявив директор варшавського представництва Німецького фонду Маршалла Міхал Барановськи.

Також наголошується, що європейці уважно стежитимуть за тим, чи роз'яснить Трамп позицію своєї адміністрації щодо проекту "Північний потік-2", що передбачає розширення газопроводу з Росії до Німеччини в обхід України дном Балтійського моря.

Як відомо, Сенат США у червні прийняв пакет санкцій проти Росії, в якому містяться положення про покарання західних компаній, що беруть участь у будівництві газопроводу. Нові санкції чекають схвалення членів Палати представників. Держдепартамент США виступає проти прокладання газопроводу, побоюючись, що він зробить Європу більш уразливою для перебоїв в поставках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-