Будівництво Baltic Pipe коштуватиме близько 1,7 мільярда євро

Будівництво Baltic Pipe коштуватиме близько 1,7 мільярда євро

Укрінформ
Будівництво польсько-норвезького-данського газопроводу Baltic Pipe, яке згідно з планами має завершитися в 2022 році, коштуватиме близько 1,7 млрд євро.

Про це заявив у понеділок у Варшаві уповноважений польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Вартість будівництва становитиме близько 1,7 млрд євро...З цієї суми трохи більше половини припадає на Gaz-System (польського учасника проекту - ред.)", - заявив Наїмський.

Він уточнив, що кошти компанії Gaz-System на цей проект становитимуть третину інвестиційних витрат польської фірми на 2017-2022 роки.

Наїмський підкреслив, що завершення цієї інвестиції свідчитиме, що Польща є "зрілою країною".

Як інформувало агентство, Польща і Данія декілька днів тому підписали у Копенгагені меморандум щодо спільної реалізації проекту Baltic Pipe, який дасть можливість у перспективі замінити газ із Росії. Документ передбачає прийняття остаточного рішення щодо реалізації інвестиції в 2018 році і завершення будівництва газопроводу до жовтня 2022 року. Як зазначила глава польського уряду Беата Шидло, для Польщі це дуже важлива інвестиція, пов'язана з покращенням енергетичної безпеки Польщі й усього регіону.

Меморандум передбачає, зокрема, "необхідність поставок європейським споживачам безпечної енергії за доступною ціною і потребує створення у Польщі, Данії, а також в районі Балтики і Східної Європи стабільних, диверсифікованих, безпечних та надійних ринків газу".

Польський та данський уряди зобов'язалися також підтримати у реалізації проекту компанії Gaz-System (Польща) і Energinet.dk (Данія).

Стратегія Польщі передбачає диверсифікацію не лише джерел, а й напрямів постачання енергоносіїв. Після 2022 року, коли завершиться так званий Ямальський довгостроковий контракт із російським Газпромом, постачання газу спиратиметься на "Північні ворота", тобто з'єднання трубопроводом покладів з норвезького шельфу через Данію до польського узбережжя.

На сьогодні польська нафтогазова компанія PGNiG має на норвезькому шельфі 20 концесій і видобуває там 600 млн куб. м газу. Очікується, що в 2022 році видобуток зросте до 2,5 млрд куб. м газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-