Помер Збігнєв Бжезінський

Помер Збігнєв Бжезінський

Укрінформ
Помер Збігнєв Казімеж Бжезінський, американський політолог і державний діяч, колишній радник з національної безпеки президента США Джиммі Картера.

Про це повідомила донька політолога на своїй сторінці в Instagram.

У березні 2017 року Бжезінському виповнилося 89 років.

За офіційною біографією, він народився в 1928 р. в родині дипломата у Варшаві, але за іншими даними - в польському консульстві Харкова на вул. Ольмінського, де працювали батьки, і записаний ними як народжений у Польщі.

З 1938 року жив у Канаді, в 50-ті роки став громадянином США і зробив академічну кар'єру. У 50-х роках він викладав у Гарварді, а в 60-80-х очолював Інститут з питань комунізму в Колумбійському університеті, автор глобальної стратегії антикомунізму і жорсткої лінії щодо СРСР.

Був радником у президентів США Кеннеді і Джонсона. У 1977-1981 роках обіймав посаду радника з національної безпеки в адміністрації Картера.

Бжезінський був відомий тим, що допомагав усунути економічні перешкоди між СРСР, Китаєм і країнами Заходу. Крім цього, Бжезінський допомагав Картеру подолати глибокі протиріччя між лідерами Ізраїлю та Єгипту.

У період президентства Клінтона Бжезінський виступив автором концепції розширення НАТО на Схід.

В останні роки Бжезінський брав участь у різних консультаціях і переговорах, спрямованих на залучення колишніх республік СРСР в НАТО. Вважав декомунізацію України найважливішим досягненням для ідеологічного суверенітету України і вірив у процвітання Росії після Путіна. "Головне, що повинні зрозуміти в Росії, - для процвітання і успіху їй потрібно зближення із Заходом, інакше вона програє все Китаю. Демократизація - одне з головних умов процвітання Росії. І я думаю, це станеться вже після Путіна", - заявив він в інтерв'ю Голосу Америки у 2012 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-