Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Пронизливий аналіз «української проблеми» на тлі Європи й Росії – Збігнєв Бжезинський

Пронизливий аналіз «української проблеми» на тлі Європи й Росії – Збігнєв Бжезинський

Укрінформ
«Україну необхідно підтримати, якщо вона чинитиме опір»

Вартий грунтовного опрацювання та якнайсерйознішого врахування аналітичний виступ Збігнєва Бжезинського на конференції «Взаємна безпека під питанням? Росія, Захід і архітектура європейської безпеки», що прозвучав у Центрі Вілсона ще 16 червня, був опублікований на ресурсі "The American Interest" 27.07.2014.

Не втримуюся процитувати деякі зі значущих зауваг доктора Бжезинського:

… «Те, що ми зараз спостерігаємо в Україні, це не просто сварка, а симптом більш серйозної проблеми – а саме, поступового і стійкого підйому російського квазі-містичного шовінізму, який триває вже впродовж шести або семи років».

Чотири основних російських «інструменти експансії»:

– концепція «розділеного народу»;

– тема «захисту співгромадян за кордоном»;

– тема «російського світу»;

– просування концепції «Великої російської цивілізації».

… «Ніщо в міжнародному діалозі із Заходом не зачіпало Путіна так сильно, як слова президента Обами, який назвав Росію сильною регіональною державою. Образливішої характеристики він дати не міг».

… «Україну необхідно підтримати, якщо вона чинитиме опір. Якщо Україна не чинитиме опору, якщо безлад усередині країни збережеться і уряду не вдасться організувати ефективну систему національного захисту, тоді українську проблему треба буде вирішувати в односторонньому порядку, проте це може спричинити наслідки, які, ймовірно, дестабілізуюче вплинуть на вразливі держави і на відносини між Сходом і Заходом загалом».

… «Набагато корисніше заявити про підтримку, повідомити українцям і тим, хто їм загрожує, що, якщо Україна чинитиме опір, вона отримає зброю. І ми надамо цю зброю ще до того, як відбудеться сам акт вторгнення».

… «Ми маємо дати українцям зрозуміти, що, якщо вони готові до опору, судячи з їхніх заяв і дій (хоча й не дуже ефективних), ми надамо їм протитанкові гармати, ручні протитанкові гармати, ручні ракети – тобто зброю, яку можна використовувати в умовах міста. Не йдеться про те, щоб озброювати українців для нападу на Росію. Неможливо напасти на країну, таку як Росія, маючи тільки оборонну зброю».

… «Існує ще один аспект, який матиме велике значення в процесі розвитку України: Росія своїми діями налаштувала проти себе близько 40 мільйонів осіб.

На відміну від інших слов'ян, українці в минулому ніколи не ставилися до Росії вороже. Вороже ставлення українців до Росії – це нове явище, і з кожним днем його інтенсивність зростає.

У цьому плані Україна згодом не тільки стане серйозною проблемою для Росії, але це ще й загрожує остаточною втратою величезної території – найбільшою територіальною втратою в історії імперської експансії Росії».

*    *    *

Повний український переклад тексту виступу З.Бжезинського:

«Збігнєв Бжезинський: Україну необхідно підтримати, якщо вона чинитиме опір»

Англомовний оригінал виступу.

Віктор Жованик, Київ

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-