Однією з жертв переслідування геїв у Чечні є боєць Росгвардії -

Однією з жертв переслідування геїв у Чечні є боєць Росгвардії - "Новая газета"

Укрінформ
Однією з жертв масового переслідування геїв у Чечні став боєць Росгвардії.

Про це пише «Новая газета» з посиланням на неназвані джерела. 

«Ми передали слідству для перевірки нові дані про чотирьох постраждалих жителів Чечні. Троє, за нашими відомостями, були вбиті у зв'язку з підозрою в гомосексуальній орієнтації (серед них - співробітник Росгвардії)», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляє видання, четверту людину зі списку, жителя Чечні, було затримано у зв'язку з підозрою в екстремізмі та вбито. Його позасудова страта сталася вже тоді, коли в республіці повним ходом йшла слідча перевірка.

Крім того, російським журналістам стало відомо, що жертвами антигейської кампанії в Чечні стали не лише чеченці, а й росіяни. "Нам відомо про долю жителя Іжевська, який опинився в Чечні наприкінці лютого - початку березня і також був затриманий, поміщений в одну із секретних в'язниць, потім його випустили. Проте ... цю людину згодом стали шукати і вбили вже на території Росії", - йдеться в публікації.

За інформацією видання, найближчим часом буде винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за фактами переслідування геїв, але потім її скасують і перевірка продовжиться. У рамках дослідчої перевірки вивчають не лише інформацію про затримання, тортури і вбивства, а й публічні погрози на адресу журналістів «Новой газеты».

Видання пише, що зараз у Чечні почався тиск на родичів геїв, які втекли з республіки. Співробітники поліції змушують їх писати заяви про те, що сини або брати поїхали «на заробітки в Москву наприкінці лютого», і жодних претензій до дій влади у них немає. Журналісти стверджують, що мають у розпорядженні аудіозапис однієї з таких вимог з боку поліції.

Окрім цього «Російська ЛГБТ-мережа» почала отримувати звернення від геїв, яких випустили із секретних в'язниць на початку травня - після старту дослідчої перевірки. У газети також є відомості про співробітництво деяких чеченських поліцейських із слідством: вони передали спецслужбам списки затриманих.

«Новая газета» вперше повідомила про масові переслідування геїв у Чечні на початку квітня. За інформацією видання, в республіці затримали більш як сотню осіб, десятки могли бути вбиті.

Чеченське керівництво заперечує обвинувачення у вбивствах і заявило, що в республіці в принципі немає геїв. Слідство офіційно заявляло, що поки що інформація з публікацій «Новой» не підтвердилася.

«ЛГБТ-мережа» відзвітувала про евакуацію з Чечні більш як 40 геїв, частина яких уже залишила Росію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-