Справа

Справа "офіцера-терориста": Меркель стала на бік міністра оборони

Укрінформ
Глава уряду ФРН Ангела Меркель стала на захист свого міністра оборони і однопартійця Урсули фон дер Ляйєн, що опинилася під великим тиском через черговий скандал у бундесвері.

Про це повідомив журналістам у середу офіційний представник федерального уряду Штеффен Зайберт, інформує кореспондент агентства в Німеччині.

"Міністр оборони користується повною підтримкою канцлера і всього уряду в тому, що стосується розслідування всіх деталей випадку з Франко А.", - сказав Зайберт.

Як повідомлялося, старший лейтенант бундесверу був арештований минулого тижня за підозрою в підготовці теракту під вигаданим ім'ям.

Канцлер підтримує, зокрема, рішення фон дер Ляйєн відвідати в середу Іллькірх, де в німецько-французькій бригаді проходив службу офіцер. Міністра у цій інспекційній поїздці супроводжує головний інспектор бундесверу Фолькер Вікер.

Через скандал, який фон справ Ляйєн пообіцяла ретельно розслідувати і винести уроки, вона скасувала запланований на 3-4 травня візит до США. Справа серйозніша, ніж може здатися на перший погляд; не виключено, що йдеться не про одиничний випадок радикалізації в німецькій армії. ЗМІ повідомляють, що в лавах бундесверу могла існувати ціла мережа. Також повідомляється, що ще в 2014 році були натяки на правоекстремістські нахили Франко А., однак тоді на це не звернули належної уваги.

Офіційний представник Міноборони ФРН Борис Нант повідомив у середу, що військова прокуратура веде слідство у 280 справах екстремістського характеру в бундесвері. Йдеться, додав він, як про лівих, так і про правих екстремістів.

Скандал в оборонному відомстві вже використовують політичні противники Християнсько-демократичної партії, членами якої є і фон дер Ляйєн, і Меркель. Їхні головні конкуренти на майбутніх парламентських виборах наполягають, що міністр має подати у відставку.

Як раніше повідомлялося, був затриманий 28-річний офіцер бундесверу Франко А. Чистокровний німець, уродженець Оффенбаха, зумів видати себе за сирійського біженця у своєму місті та досить швидко отримати статус та допомогу, при цьому навіть не володіючи арабською мовою. На слід Франко А. вийшли у зв'язку з виявленим у службовому приміщенні аеропорту Відня пістолетом, який він намагався забрати. Слідчі вважають, що підозрюваний готував теракт із ксенофобських мотивів, відбитки його пальців мали кинути тінь на біженців і дискредитувати шукачів притулку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-