У Польщі ексгумували двадцяту жертву Смоленської катастрофи

У Польщі ексгумували двадцяту жертву Смоленської катастрофи

Укрінформ
У Польщі ексгумовано 20-ту жертву Смоленської катастрофи у відповідності до минулорічного рішення Національної прокуратури РП в рамках Смоленського слідства.

Зокрема, в монастирі міста Супрасль на північному сході країни ексгумовано православного архієпископа Мирона Ходаковського, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РП.

За інформацією Національної прокуратури Польщі, тіло архієпископа перевезено для проведення судово-медичної експертизи до Любліна.

Польська православна церква спочатку виступала проти ексгумації архієпископа, але згодом погодилася на це.

На момент катастрофи 53-річний Ходаковський був главою православного ординаріату (аналог єпархії в католицькій церкві — ред.) польської армії.

До кінця цього року планується проведення ще 37 ексгумацій жертв катастрофи, а в 2018 році - 26. Вони повинні завершитися у червні 2018 року. 

За інформацією польської прокуратури, біологічний матеріал жертв катастрофи буде відправлено до кількох міжнародних лабораторій, зокрема до Італії та Північної Ірландії, де вони перевірятимуться на предмет наявності вибухових речовин.

Торік у червні Національна прокуратура Польщі розпорядилася провести ексгумацію тіл 83 жертв Смоленської катастрофи. Ще дев’ять тіл упродовж 2010-2015 років уже було ексгумовано, а чотири – кремовано. Ексгумація розпочалася на початку листопада з президентського подружжя Лєха та Марії Качинських. В результаті проведення ексгумацій виявлено підміну тіл. Зокрема, у могилі колишнього голови Національного олімпійського комітету Польщі Пьотра Нуровського було поховано міністра канцелярії президента РП Маріуша Гандзліка. Крім того, у п'яти могилах виявлено фрагменти тіл інших людей.

Як повідомлялося, 10 квітня 2010 року неподалік від військового аеродрому під Смоленськом розбився літак із президентом Польщі Лєхом Качинським та високопосадовцями польської влади. Тоді в катастрофі загинули всі 96 осіб, які перебували на борту Ту-154М.

Фото: powiatjanowski.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-