Теракт у пітерському метро: загиблих уже 13, експерти говорять про

Теракт у пітерському метро: загиблих уже 13, експерти говорять про "пояс шахіда" - ЗМІ

Укрінформ
За даними кореспондента «Бумага» Євгенія Антонова, кількість загиблих зросла до 13 осіб.

Це він сказав у коментарі Громадському.

"Національний антитерористичний комітет підтверджує інформацію лише про один вибух в метро Петербурга", - пише газета Бумага.

Як розповів «Известиям» ветеран одного з російських спецпідрозділів, характер пошкоджень вагона говорить на користь версії терориста-смертника з «поясом шахіда».

"Якщо аналізувати те, як вигнуті двері вагонів, то можна припустити, що висота вибухового пристрою у момент детонації була на 80-120 см, об'єм вибухової речовини від 200 до 350 г. Побічно це може свідчити про смертника — вибуховий пристрій знаходився на тілі, в районі пояса. Чи був це саморобний вибуховий пристрій або штатний боєприпас, покаже слідство, але характерних отворів від осколків протипіхотних боєприпасів на обшивці вагона немає, якщо судити за фотографіями і відео, опублікованими в мережі і в ЗМІ. Велика кількість крові на стінах вагона також може говорити про смертника — його тіло розірвало. Кров поранених — на підлозі. А ось на стінах вагона, швидше за все, останки смертника", — пояснив колишній спецназівець.

Щоправда, в мережі деякі фахівці вже роблять припущення про те, що вибух у петербурзькому метро влаштували не смертники, а праві націоналісти. Але націоналісти ніколи не тяжіли до подібних акцій і вже точно ніколи не ставали смертниками. Як розповів «Известиям» оперативний співробітник ФСБ Росії, що працює у темі екстремізму, швидше за все, праві націоналісти не мають до вибуху відносини.

"Почерк не їхній. Вони використовують не такі потужні заряди і не влаштовують вибухи в транспорті. Тут же заряд спрацював на рівні пояса, тобто це міг бути смертник або щось перевозили в рюкзаку. Наприклад, «накопали» снаряди часів війни. Але вибух був би іншим. Версії будувати рано, надто мало інформації. Але якщо це ісламісти, то вже найближчим часом вони візьмуть на себе відповідальність за вибух", — зазначив співрозмовник «Известий».

Нагадаємо, в метро Санкт-Петербурга стався вибух. Загинули, за різними даними, від 10 до 13 чоловік, від 25 до 50 поранені, серед них - дитина. Генпрокуратура РФ визнала вибухи в пітерському метро терактом.

Фото: @Ukr_ukrop

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-