ЄС наполягає на терміновому формуванні уряду в Македонії

ЄС наполягає на терміновому формуванні уряду в Македонії

Укрінформ
Президент Македонії Герге Іванов повинен визнати результати виборів і терміново призначити уряд.

Про це заявив єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоханнес Ган після візиту до Скоп'є, де зустрівся з лідерами парламентських партій, повідомляє в середу DW.

За словами Гана, в іншому випадку Македонія ризикує втратити можливість вступити до ЄС.

"Усі лідери країни, включаючи президента, повинні поважати підсумки нещодавніх виборів і визнавати парламентську більшість", - написав Ган у Twitter.

Іванов демонстративно відмовився від зустрічі з єврокомісаром, пояснивши це відсутністю часу через візит в Угорщину.

Між тим, відмова Іванова сформувати уряд після успіху на виборах опозиційного Соціал-демократичного союзу Македонії (СДСМ) викликала конституційну кризу.

Напередодні, 21 березня, у Скоп'є відбулася демонстрація проти формування урядової коаліції соціал-демократів і партії албанської меншини, в якій взяли участь як мінімум 50 тисяч осіб. Одним із приводів для протестів стала обіцянка лідера соціал-демократів Зорана Заєва зробити албанську другою державною мовою.

Позачергові парламентські вибори в Македонії відбулися в грудні 2016 року. Найбільшу кількість місць одержала націонал-консервативна партія колишнього прем'єр-міністра Ніколи Груєвского - Внутрішня македонська революційна організація - Демократична партія македонської національної єдності (ВМРО-ДПМНЄ), з якою тісно пов'язаний президент Іванов. Знайти партнера для створення уряду консерваторам не вдалося.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-