Шидло написала лідерам ЄС листа про Туска

Шидло написала лідерам ЄС листа про Туска

Укрінформ
Глава польського уряду Беата Шидло написала листа євролідерам щодо обрання президента Євроради. У ньому вона пояснює, чому Польща не погоджується на кандидатуру Дональда Туска і чому ініціювала на цю посаду депутата Європарламенту Яцека Саріуш-Вольського.

Про це інформує канцелярія глави польського уряду.

“Чинний голова Європейської Ради багато разів порушив свій європейський мандат, використовуючи авторитет президента Євроради в гострих політичних суперечках у країні”,- написала Шидло.

Вона зауважила, що Туск став на сторону опозиції під час політичної кризи у країні у грудні-січні, коли опозиція блокувала трибуну і президію Сейму.

“Відверта підтримка цих дій з боку голови Євроради була чимось нечуваним”,- наголосила Шидло.

Глава польського уряду зазначила, що уряд Польщі очікував на політичну нейтральність першої особи в ЄС щодо політичних суперечок всередині країн, але цього не сталося.

“У цій складній ситуації, в яку нас було поставлено, ми визнали, що відповідним кроком буде висунення нового кандидата, який... внесе до Євроради нову якість дій і гарантії дотримання принципів”, - зазначила Шидло.

За словами Шидло, чинний депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський є відповідною кандидатурою на цю посаду з понад 40-річним експертним і політичним досвідом у справах євроінтеграції.

Шидло в листі наголосила, що обрання Туска на посаду президента Євроради  без згоди країн походження кандидата “суперечить міжнародному характеру праці Євроради”.

Як інформувало агентство, минулої суботи Польща офіційно повідомила, що не підтримає переобрання Туска на наступну каденцію.

Водночас Польща висунула альтернативну кандидатуру - євродепутата Саріуш-Вольського.

Шанси на переобрання Туска президентом Євроради дуже великі, натомість кандидатуру Саріуш-Вольського, окрім Польщі, офіційно не підтримала наразі жодна з країн ЄС.

Під час саміту ЄС 9-10 березня лідери країн повинні будуть вирішити, чи Туск залишиться на посаді на наступні 2,5 роки. У травні завершується його перша каденція.

Фото: premier.gov.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-