Польська влада не дала грошей на відзначення річниці операції

Польська влада не дала грошей на відзначення річниці операції "Вісла"

Укрінформ
Уряд Польщі не виділив в цьому році грошей на відзначення 70-річчя операції “Вісла” – примусового виселення понад 140 тис. українців зі своїх етнічних земель і їх розселення по всій території Польщі.

Представники польських нацменшин, які входять до складу спільної комісії уряду і національних та етнічних менших, негативно оцінили цей факт, назвавши його “незрозумілим” і “необгрунтованим”, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“Cторона нацменшини негативно оцінює факт ненадання міністром внутрішніх справ й адміністрації в 2017 році дотації на реалізацію завдань, пов’язаних з вшануванням 70-ї річниці операції “Вісла”, про що звертатися організації нацменшин”, - йдеться в заяві.

На їх переконання, відмова у виділенні державою коштів на збереження пам’яті і поширення інформації про драматичні події, які вплинули на долю нацменшин в Польщі, є “незрозумілим рішенням, яке викликає занепокоєння”.

Про виділення коштів на відзначення 70-ї річниці операції “Вісла” зверталися до МВС Польщі Об’єднання українців у Польщі (ОУП) та кілька лемківських організацій. На попередні круглі річниці “Вісли” для організації різних заходів, зокрема проведення науково-популярних конференцій, уряд Польщі завжди виділяв кошти. Заходи, зокрема відбувалися в Перемишлі та Явожно, де був виправно-трудовий табір, в якому комуністична влада Польщі тримала тисячі українців.

В цьому році ОУП  запланувала ряд заходів, реалізація яких стала під знаком запитання через відсутність коштів. ОУП оголосила збір коштів на їх проведення.

У Польщі останнім часом усе частіше можна почути думку, особливо в середовищі націоналістичних організацій, що операція “Вісла” була необхідною і потрібно відмінити рішення Сенату країни 1990 року про її засудження.

Нагадаємо: комуністична влада Польщі розпочала операцію “Вісла” у квітні 1947 року. В результаті акції, яка мала характер етнічних чисток, зі своїх земель на північ і захід було виселено 140-180 тис. українців. Вона мала на меті знищити підтримку для дій УПА на цих територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-