Прокуратура Ізраїлю розслідує махінації при купівлі німецьких підводних човнів

Прокуратура Ізраїлю розслідує махінації при купівлі німецьких підводних човнів

Укрінформ
Генпрокуратура Ізраїлю призначить нові дії по антикорупційному розслідуванню справи про закупівлю у Німеччині підводних човнів.

Про це у вівторок пише німецьке видання Fokus.

"Ізраїльський генеральний прокурор розширив своє розслідування в рамках справи про корупцію при закупівлі підводних човнів з Німеччини", - йдеться в повідомленні.

Йдеться про кількох підозрюваних, повідомили в Міністерстві юстиції в Єрусалимі у вівторок. Прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу, який кілька місяців перебуває під тиском у зв'язку із звинуваченнями в причетності до корупції, у цьому списку немає. Однією з ключових фігур у справі є особистий адвокат сім'ї Нетаньягу Давид Шимрон, який представив інтереси ізраїльського представника німецької судноверфі.

Розслідування стосується контракту на закупівлю підводних човнів для ізраїльської армії у компанії ThyssenKrupp Marine Systems в Кілі за 1,5 млрд євро. Примітно, що контракт на три підводні човни був укладений, а про бажання покупки ще трьох в жовтні 2015 року Нетаньяху заявив канцлеру ФРН Ангелі Меркель під час візиту в Берлін; у кінці жовтня минулого року ізраїльський уряд це підтримав, однак контракт так і не був підписаний.

При цьому Ізраїль вже отримав 5 субмарин класу «Дельфін», ще одна повинна бути доставлена замовнику в цьому році. Німецькій стороні довелося самій профінансувати спорудження підводних човнів, ціна кожної з яких оцінюється в 570 млн євро. Берлін стверджує, що пішов на це, виходячи з бажання підтримати оборонну міць Тель-Авіва.

Крім того, країна в 2015 році також уклала контракт на купівлю 4 корветів. Прокуратура розслідує обидві справи, підозрюючи відкати на мільйони євро.

З листопада 2016 року велася дослідча перевірка. Започаткована вона була після появи інформації про те, що глава уряду Нетаньгху прийняв рішення проти волі Міністерства оборони. Ряд експертів з безпеки заявили, що судна занадто дорогі і взагалі доцільніше було б вкласти ці кошти у придбання інших систем озброєння. В кінці грудня поліція провела виїмку документів в Міноборони Ізраїлю.

Німецький концерн почав власне розслідування і не виявив жодних порушень і натяків на корупційні дії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-