В Ірані посадили до в’язниці опозиційного діяча

В Ірані посадили до в’язниці опозиційного діяча

Укрінформ
В Ірані забрали до в’язниці відбувати раніше присуджений шестирічний термін опозиційного релігійного діяча Ахмада Монтазері.

Він є сином одного з засновників Ісламської Республіки Іран аятоли Хосейна Алі Монтазері, пише "Радіо Свобода".

60-річного Ахмада Монтазері викликали до спеціального релігійного суду й пізніше оголосили, що він залишиться під вартою.

Цей суд у листопаді минулого року засудив Ахмада Монтазері до 21 року позбавлення волі за «дії проти національної безпеки» і «розповсюдження секретного аудіозапису», але відразу зменшив термін до 6 років, узявши до уваги те, що раніше він не бував засуджений, а одного з його братів убило марксистське угруповання, яке Тегеран вважає терористичним.

Причиною вироку стало те, що влітку минулого року Ахмад Монтазері оприлюднив аудіозапис розмови його батька ще з 1988 року, в якому аятола Хосейн Алі Монтазері сперечається з представниками судової влади, виступаючи проти масових страт опозиціонерів.

Нагадаємо: Монтазері-старший свого часу вважався офіційним наступником першого верховного керівника Ірану аятоли Руголли Хомейні, але втратив прихильність після подій 1988 року, коли він виступив різко проти страт в Ірані близько 5 тисяч політичних дисидентів. Він став одним із небагатьох в Ірані, хто публічно виступив проти цих страт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-