Human Rights Watch: влада Сирії застосовувала хімзброю в Алеппо

Human Rights Watch: влада Сирії застосовувала хімзброю в Алеппо

Укрінформ
Правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила уряд Сирії в застосуванні хімічної зброї в останні місяці битви за Алеппо.

Про це йдеться в офіційній заяві HRW.

"За період з 17 листопада по 13 грудня 2016 року правозахисники зафіксували щонайменше вісім епізодів, коли урядові вертольоти скидали хлор на житлові райони Алеппо. В результаті застосування отруйної речовини загинули щонайменше дев'ять мирних жителів, серед яких четверо дітей. Ще близько 200 людей отримали поранення", - наголошується в звіті.

До таких висновків дійшли експерти організації на підставі телефонних та очних інтерв'ю зі свідками, а також аналізу відеоматеріалів, фотографій і постів в соцмережах.

На опублікованих відеозаписах видно, як над кварталами Алеппо піднімається зеленкуватий дим.

"Без лабораторних досліджень важко заявляти з абсолютною впевненістю, яка саме речовина застосовувалась, однак запах, зовнішні ознаки та симптоми, про які розповідають постраждалі і медперсонал, вказують на застосування урядовими силами хлору", - йдеться в повідомленні організації.

Свідки описують, що у потерпілих від газу людей спостерігалися задуху, сильний кашель, нудоту, іноді - втрату свідомості.

В організації підкреслюють, що хлор, важчий за повітря, спускався у підвали, де люди ховалися від звичайних бомб. Особливо страждали літні люди і діти, які часто задихалися.

За даними організації, удари наносилися по тим районам, де урядові сили планували наступальні операції.

"Картина епізодів скидання хлору свідчить про те, що ми маємо справу не з особистою ініціативою, а з частиною загальної військової стратегії завоювання міста", - наводяться в заяві HRW слова заступник директора організації з надзвичайних ситуацій Уле Солванга.

HRW закликала Раду безпеки ООН ввести санкції відносно командування урядових військ країни за застосування хімічної зброї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-