США посилили військову присутність біля Ємену

США посилили військову присутність біля Ємену

Укрінформ
США відправили ескадрений міноносець USS Cole до берегів Ємену для забезпечення захисту судноплавства в регіоні на тлі загострення відносин з Іраном.

Про це повідомило в п'ятницю інформагентство Reuters із посиланням одразу на два джерела в американській адміністрації.

"Сполучені Штати відправили есмінець Військово-морських сил для патрулювання біля берегів Ємену, щоб захистити водні шляхи від збройних формувань хуситів, пов'язаних з Іраном", - зазначається в повідомленні.

Військовий корабель USS Cole вже прибув до Баб-аль-Мандебської протоки на південному заході Ємену, яка поєднує Аденську затоку і Червоне море. Посилення військово-морської присутності США в регіоні відбувається на тлі підвищення напруженості у відносинах між офіційними Вашингтоном і Тегераном.

Американський есмінець здійснюватиме патрулювання, в тому числі, з метою супроводу суден. При цьому повідомляється, що військові кораблі США й раніше проводили рутинні операції в регіоні. Однак нинішнє рішення залишити тут есмінець є частиною плану розширення військової присутності, що має на меті захист судноплавства від хуситів.

Хусити - воєнізоване угруповання шиїтів-зейдитів - у 2004 році підняли збройне повстання проти уряду Ємену, поступово захопивши контроль над деякими південними територіями країни, а також взяли участь в єменській революції 2011 року. З початку 2015 року, після захоплення столиці Ємену Сани є де-факто правлячою організацією в Ємені.

Вони перебувають у союзі з Іраном, який, своєю чергою, має глибокі протиріччя з адміністрацією президента США Дональда Трампа. Відносини між країнами останнім часом погіршилися через випробування Іраном балістичної ракети та введення санкцій з боку офіційного Вашингтона проти 13 фізичних осіб та 12 установ країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-