Брюссель серйозно стурбований змінами в кримінальному законодавстві Румунії

Брюссель серйозно стурбований змінами в кримінальному законодавстві Румунії

Укрінформ
Європейська комісія із занепокоєнням стежить за розвитком подій в Румунії і закликає румунську владу продовжувати, а не послаблювати боротьбу з корупцією.

Про це йдеться в посланні до румунської влади голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера і віце-голови Франса Тиммерманса, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Боротьбу з корупцією необхідно продовжити, а не послаблювати. Ми з занепокоєнням стежимо за розвитком подій в Румунії», - йдеться в посланні.

Наголошується при цьому, що «незворотність досягнутих Румунією результатів у викоріненні корупції залишається головним фактором можливого скасування в майбутньому Механізму співробітництва і контролю».

Європейська комісія попереджає також про наслідки ослаблення боротьби з корупцією, зазначаючи, що експерти Єврокомісії уважно вивчать прийняті урядом Румунії постанови про помилування та про внесення змін в кримінальне законодавство.

Як повідомлялося, напередодні ввечері уряд Румунії затвердив постанови про помилування та про внесення змін в кримінальне законодавство. В ніч з вівторка на середу документи були вже опубліковані в Офіційному моніторі Румунії.

Згідно з однією з постанов, державний чиновник не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, якщо нанесений ним збиток не перевищує суму в 50 тисяч євро.

Згідно з іншою постановою помилуванню підлягають ув'язнені, засуджені до 5 років тюремного ув'язнення (але не більше), вагітні жінки, жінки, у яких вдома залишилися неповнолітні діти. Буде знято також судимість з засуджених до умовних тюремних термінів.

Президент Румунії Клаус Йоханніс назвав затвердження згаданих документів «днем жалоби для румунської правової держави», наголосивши, що «зміни в кримінальному законодавстві не проводяться по ночах».

По всій країні проходять акції протесту, більшість учасників яких переконані, що урядовими постановами у  Румунії фактично узаконюється корупція і хабарництво.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-