Росія дестабілізуватиме ситуацію в Молдові завдяки «політичним хакерам»

Росія дестабілізуватиме ситуацію в Молдові завдяки «політичним хакерам»

Дослідження
Укрінформ
У 2017 році Російська Федерація спробує дестабілізувати ситуацію в Молдові, використовуючи для цього лояльні їй політичні сили, або шляхом «реанімації» так званого «Меморандуму Козака» з Придністровського врегулювання, який може призвести до федералізації Молдови.

Про це йдеться в представленому в Кишиневі дослідженні «Ризики 2017 року» Інституту розвитку і соціальних ініціатив «Viitorul», повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«У Росії не так багато інструментів політичного впливу на Молдову, проте вона серйозно інвестує в молдавські ЗМІ і має певний вплив на частину лояльної Росії політичної еліти. Певні ризики таїть у собі і реанімація знаменитого «Меморандуму Козака», справжня мета якого - федералізація Молдови. Таким чином, для дестабілізації ситуації можуть бути використані так звані «політичні хакери», - підкреслюють автори дослідження.

Експерти звертають увагу і на те, що у Росії сьогодні відсутні фінансові кошти для надання допомоги невизнаному Придністров'ю, тому вона спробує просувати ідею федералізації шляхом надання Придністров'ю особливого статусу у складі федеративної Молдови.

«Меморандум Козака» було підготовлено Росією в 2003 році за ініціативою російського політика Дмитра Козака. Керівництво Молдови відмовилося тоді підписати його, мотивуючи це тим, що документ таїв в собі ризики для національної безпеки.

Президент Молдови Ігор Додон заявив під час січневого візиту до Москви про можливу реанімацію «Меморандуму Козака».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-