Бюрократичні правила завадили нейтралізувати берлінського терориста вчасно

Бюрократичні правила завадили нейтралізувати берлінського терориста вчасно

Укрінформ
Слідство у справі про теракт на Різдвяному базарі у Берліні триває і приносить більше питань, ніж відповідей: спецслужби прогавили людину, яка у Німеччині користувалася 14 іменами.

Про це пише Der Spiegel.

«Берлінський терорист Аніс Амрі був відомий німецьким чиновникам під 14 різними іменами», - пише газета з посиланням на доповідь, представлену 5 січня на спеціальному засіданні у земельному парламенті Дюссельдорфа, земля Північний Рейн – Вестфалія, де терорист мешкав більшу частину часу.

Амрі давно був у полі зору спецслужб і правоохоронців, але в підсумку вони не змогли ізолювати його і передати в суд через «відсутність конкретних фактів, які б вказували на наміри підготовки теракту. При цьому слідчі «вичерпали всі наявні юридичні повноваження для запобігання можливої небезпеки», - заступився за колег начальник земельної кримінальної поліції Дітер Шюрман.

На захист підлеглих виступив також міністр внутрішніх справ землі Ральф Єгер. Він переконаний, що у разі Амрі ті діяли виключно в рамках закону». Щодо справи тунісця сім раз радилися з Центром по боротьбі з тероризмом в Берліні.

Органи безпеки по всій ФРН «багато знали» про Амрі ще до 19 грудня. Зокрема, те, що влітку 2015 року подав прохання про притулок під різними іменами в Оберхаузені, Дортмунді, Карслруе та Фрайбурзі. Пізніше він подавав аналогічні в інших містах. Мало не одразу після прибуття він потрапив у поле зору спецслужб Північного Рейну-Вестфалії за підозрою у зв'язках з ІДІЛ. У лютому 2016 року його занесли до категорії «потенційно небезпечних» і вважали здатним до скоєння теракту, навесні було видано постанову про прослуховування його телефону після того, як виявилося, що 23-річний молодий чоловік шукав в Інтернеті інструкцію із складання вибухівки. Тоді ж криміналісти Дюссельдорфа дізналися, що Амрі умовляв інших осіб разом з ним здійснювати теракти в Німеччині. У квітні прокуратура Дуйсбурга відкрила проти нього кримінальну справу за отримання соціальної допомоги у подвійному розмірі під різними іменами і мала розглядати його в листопаді, однак справу було зупинено, оскільки «місцезнаходження підозрюваного встановити не вдалося». Влітку від інформаторів надходили відомості, що Амрі готується до вчинення якихось кривавих діянь. У листопаді в Берліні в Центрі по боротьбі з тероризмом центрі обговорювалася справа Амрі, і колегам у Північному Рейні-Вестфалії веліли продовжувати стежити за ним.

З літа минулого року "велася робота" щодо депортації Анісу Амри, однак Туніс відмовлявся визнавати його своїм громадянином і не давав необхідних документів. Вони прийшли через день після здійснення теракту 19 грудня, коли Амри, направив викрадену фуру в натовп людей і задавив 12 осіб і поранив 48. Терористові вдалося втекти, і він був застрелений в Італії 23 грудня.

Цікава деталь: 20 грудня хтось увійшов в акаунт Анісу Амрі в Facebook і стер його профіль. Це сталося в землі Північний Рейн-Вестфалія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-