ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити компенсації депортованим громадянам Грузії

ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити компенсації депортованим громадянам Грузії

Укрінформ
Європейський суд із прав людини задовольнив позов громадян Грузії, депортованих із Росії восени 2006 року, і зобов`язав Москву виплатити 70 тисяч євро особам, чиї права були порушені під час депортації.

Про це повідомляє Радіо "Свобода".

"Суд визнав порушення владою Росії прав людини і міжнародних конвенцій у дев’яти скаргах, об’єднаних в одне провадження. Ці скарги в різний час подали 19 громадян Грузії. Конкретне рішення про суму компенсації за всіма позовами ухвалять пізніше", - зазначається у повідомленні.

Крім того, згідно з рішенням суду Росія має оплатити витрати заявників на адвокатів – це близько п’яти тисяч фунтів стерлінгів.

Нагадаємо, у липні 2014 року ЄСПЛ частково погодився з позовом Грузії до Росії про цілеспрямовані утиски громадян за етнічною ознакою під час кампанії з депортації грузинів із Росії восени 2006 року.

Події в Москві й інших російських містах почали розгортатися після того, як грузинські спецслужби заарештували в Тбілісі і Батумі чотирьох російських офіцерів за звинуваченням у шпигунстві. Їх майже відразу ж відправили до Росії в результаті переговорів за посередництва ОБСЄ.

Після прибуття офіцерів у Москву російська влада розгорнула кампанію з депортації «нелегальних мігрантів». Тисячі людей затримали і відправили до Грузії. При цьому кілька етнічних грузинів (зокрема і жінок) із різних причин загинули у камерах попереднього затримання або під час процедур із депортації. Решта скаржилися на нелюдське поводження.

Офіційна Москва категорично заперечує всі звинувачення. Російські адвокати заявили в Страсбурзі, що відповідні служби іяли в рамках законів Росії і міжнародного права про боротьбу з нелегальною міграцією, а загибель людей стала результатом трагічного збігу обставин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-