"Марш орлят": за антиукраїнські вигуки затримали 30-річного поляка

Укрінформ
Окружна прокуратура у Перемишлі минулої суботи висунула обвинувачення 30-річному жителю міста Робчице Адріану Н. за вигукування слів “Смерть українцям!” під час “маршу орлят перемиських та львівських”.

Про це власному кореспондентові Укрінформу в Польщі повідомила речник окружної прокуратури у Перемишлі Марта Пентковська.

“Поліція затримала 30-річного жителя міста Робчице Адріана Н., особу з вищою освітою”,- повідомила Пентковська.

Речник прокуратури поінформувала, що Адріан Н. приїхав на марш разом з кількома іншими жителями міста. У прокуратури немає інформації про те, що ця особа є членом якоїсь організації. Утім, він є симпатиком націоналістичної ідеології.

За рішенням прокуратури, затриманого відпустили, але він залишатиметься під поліцейським наглядом. Крім того, обвинуваченому заборонено виїжджати з країни.

Як повідомила Пентковська, оскільки Адріан Н. не визнає своєї провини для підтвердження, що саме він викрикував гасло “Cмерть українцям!” необхідною буде ідентифікація голосу, для чого буде залучено відповідного експерта.

Як повідомлялося, 10 грудня у Перемишлі під час щорічного “Маршу перемиських і львівських орлят” за участю багатьох польських патріотичних та націоналістичних організацій, а також представників місцевих та державних органів влади, прозвучали антиукраїнські гасла, зокрема “Cмерть українцям!”. Об’єднання українців у Польщі (ОУП) закликало польську владу протидіяти проявам ворожого ставлення до української меншини Польщі і громадян України. ОУП подало заяву до прокуратури Перемишля з вимогою розслідувати антиукраїнські інциденти, які підпадають під статті 119 (насилля або погрози щодо осіб на національному, етнічному грунті тощо) та 256 (пропагування ненависті на національному грунті) Кримінального кодексу Польщі.

Посольство України в Польщі звернулося до центральних і місцевих органів влади РП з вимогою провести розслідування цього інциденту і покарати винних.

Фото: Lukasz Solski

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-