Теракт у Берліні: Нероздавлене Різдво

Теракт у Берліні: Нероздавлене Різдво

Укрінформ
Теракт у Берліні, в центрі Європи, спрямований на те, щоб залякати, посіяти в людях відчуття небезпеки

Різдво – особливий період, німецькі Різдвяні базари – особливі місця, де панує дивно святкова, щаслива атмосфера. Це те, що  є дорогим для німців, і те, що приваблює щороку так багато туристів зі всього світу. Це символ, який однозначно є привабливим для тих, хто хоче завдати удару по європейським цінностям, християнським традиціям і посіяти страх.

Про те, що Берлін з великою часткою ймовірності може стати черговою метою терористів, говорили давно. Про те, що місця гулянь можуть стати метою терактів, попереджали ще в минулого року. Але обійшлося. Звучали застереження і про можливі напади безпосередньо під час святкування Різдва в цьому році. Але трагедія сталася 19 грудня. На найбільшому Різдвяному базарі в західному Берліні і одному з найбільш відвідуваних. Одразу після 8 години вечора, коли перед знаменитою меморіальною церквою кайзера Вільгельма атмосферою свята, що наближається, насолоджувалося так багато людей.

При перших повідомленнях про те, що трапилося, моментально виникає аналогія з Ніццою. І дійсно, є деякі схожі риси у цих діяннях. У Берліні в натовп відпочиваючих людей, які не очікували нічого поганого теж на повному ходу врізалася величезна, навантажена 25 тоннами металлу, фура і зупинилася через 50-80 метрів. У підсумку – 12 (до ранку вівторка) загиблих і 48 поранених, в їхньому числі важкі. (У Ніцці, де озброєний до того ж водій зумів проїхати не одну сотню метрів 14 липня, було набагато більше жертв - 86 загиблих і 308 поранених).

На момент написання статті даних про те, чи є серед постраждалих українці, не було.

Серед загиблих - чоловік, який сидів на пасажирському сидінні. Вже відомо, що це громадянин Польщі. Не виключено, що це справжній водій фури, яка належить польській фірмі. Зв'язок з ним рідних і роботодавця перервався за кілька годин до наїзду. Не виключено, що убитий він був людиною, яка сиділа за кермом і спробувала втекти одразу після того, як вантажівка зупинилася, але була швидко затримана.

Німецька поліція традиційно не поспішає одразу робити висновки та заяви. «Затримали можливого водія», - кажуть ухильно поліцейські та слідчі. Справою займається не тільки прокуратура Берліна, але і Генеральна прокуратура. Міністр внутрішніх справ Томас де Мезьєр закликає не робити передчасних висновків, а судити за точним свідченнями, а не на основі припущень.

Але вже широко обговорюється інформація, що наїзд скоїв 23-річний виходець чи то з Пакистану, чи то з Афганістану, який прибув до Німеччини як біженець 31 грудня 2015 року. Встановити особу, яку зараз допитують, непросто, оскільки вона свого часу, очевидно, надала про себе неправдиві відомості й часто називалася різними іменами. Відома вона, до речі, і правоохоронцям, однак за дрібні проступки.

А соцмережі вже повні на пости, у яких прямо звинувачують безпосередньо канцлера ФРН Ангелу Меркель, яка «відкрила двері» для біженців до країни та Європи. Для голови уряду, рейтинги якої пішли останнім часом вгору на тлі поступового поліпшення ситуації в цій сфері, яка заявила про свою готовність балотуватися на 4 канцлерський термін, це звичайно тяжкий удар.

Меркель стала чи не останнім високопоставленим політиком Німеччини, яка виступила у понеділок із заявою. Треба було знайти потрібні слова.

Канцлер ФРН назвала теракт у Берліні «нелюдським, незбагненним актом», висловила неприйняття того, що зробити його міг біженець, але запевнила, що терористам не вдалося залякати людей. «Ми небагато знаємо про подію, але повинні вже сьогодні виходити з того, що це теракт. Я знаю, що для всіх особливо важко було б винести те, якщо б підтвердилося, що чоловік, який скоїв наїзд, у Німеччині просив захисту та притулку», - сказала Меркель.

Вона підкреслила, що «це було б особливо огидно по відношенню до тих багатьох німців, які щодня допомагають біженцями, а також до багатьох тих, кому насправді потрібна наша допомога, і хто намагається інтегруватися в наше суспільство».

При цьому канцлер запевнила, що люди не хочуть і не можуть відмовитися від того, як вони звикли святкувати. "Ми не хочемо жити з тим, щоб серед нас оселився страх. Ми повинні знайти силу жити так, як ми хочемо жити в Німеччині – вільно і відкрито один з одним", - підкреслила вона.

Взагалі німецькі чиновники і керівники спецслужб завжди з обережним оптимізмом говорили про те, що завдяки хорошій та злагодженій роботі, контактам з зарубіжними колегами вдається не допустити сценаріїв, які потрясли в останні роки і місяці сусідні Францію та Бельгію. І одночасно визнавали, що країні взагалі щастило в тому, що її оманали великі теракти. «Це шок. Тому що ми завжди сподівалися, що нічого подібного у нас не станеться», - визнав міністр юстиції Хайко Маас, який одним з перших прибув напередодні на Курфюрстендам.

Співчуття приходять з різних куточків світу. Одним з перших прислав їх президент Франції Франсуа Олланд. Йому як нікому зрозумілий біль берлінців. Зовсім нещодавно і не один раз німці говорили про те, що вони думками з французьким народом у трагічний час.

Президент України Петро Порошенко заявив: «українці моляться за невинних жертв трагедії та засуджують цей диявольський акт насильства, якому немає жодного виправдання».

Теракт у Берліні, в центрі Європи, спрямований, як і інші, на те, щоб залякати, посіяти в людях відчуття небезпеки. Однак, насправді цього не сталося. Так, люди налякані. Але паніки немає. Не було її навіть увечері понеділка безпосередньо на Брайтшадтплацт. На місці всю ніч і ранок йшли роботи з евакуації вантажівки та приведення площі в порядок. «Ситуація безпечна, для берлінців і гостей столиці немає більше загрози», - заявили в поліції. Висновки, звичайно, будуть зроблені, і заходи безпеки будуть ще більше підвищені.

А люди все одно будуть продовжувати ходити на Різдвяні базари.

Ольга Танасійчук, Берлін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-