Тіллерсон міг лобіювати блокування закону на підтримку України - ЗМІ

Тіллерсон міг лобіювати блокування закону на підтримку України - ЗМІ

Укрінформ
Енергетичний гігант, компанія ExxonMobil, керівник якої є номінантом на посаду держсекретаря США в новій адміністрації Трампа, лобіював блокування законопроекту STAND for Ukraine Act у Сенаті, який передбачає закріплення санкцій проти Росії на законодавчому рівні.

Про це пише в понеділок американське впливове видання Politico.

"Компанія ExxonMobil успішно лобіювала проти законопроекту, який ускладнив би для наступного президента скасування санкцій проти Росії, розчистивши шлях для того, щоб нафтовий гігант міг перезапустити програму вартістю в мільярди доларів, якщо Дональд Трамп послабить ці обмеження на посту президента", - зазначається в матеріалі.

Зусиллям компанії може допомогти її нинішній керівник Рекс Тіллерсон, номінований на посаду державного секретаря США в наступному уряді. Він буде ключовим радником президента в цьому питанні.

Йдеться про законопроект STAND for Ukraine Act, який міг узаконити на п'ять років санкції проти РФ, пов'язані з Кримом, що дуже ускладнило би їх скасування чи послаблення новим президентом, уточнює видання. Цей документ, прийнятий Палатою представників, так і не був поставлений на голосування в Сенаті до завершення нинішньої сесії. Тепер він має бути прийнятий по-новому в обох палатах на наступній сесії. До цього обмеження проти Росії можуть бути легко скасовані підписом лише президента.

Санкції змусили Exxon відступити від проекту буріння в Російській Арктиці. Компанія оцінює втрати від цього близько на $1 млрд.

Відповідно до джерел, ознайомлених зі справами Exxon в Конгресі, компанія також лобіювала в Комітеті з міжнародних відносин Сенату проти попередніх законопроектів, які вводили санкції проти Росії за її вторгнення в Україну.

Поява нової інформації про втручання Exxon у законодавчий процес, щоб послабити санкційний тиск на Росію, може додати стурбованості серед сенаторів, у тому числі республіканців Джона Маккейна, Ліндсі Грема і Марко Рубіо, що Тіллерсон є занадто приязним до Володимира Путіна, наголошується в публікації. При цьому нагадується, що бізнес-партнером компанії Exxon в Росії є державна компанія Роснефть на чолі з Ігорем Сечіним, близьким соратником Путіна, який перебуває під санкціями Міністерства фінансів США з 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-