Справжня позиція Трампа щодо Росії стане відома в березні – Пайфер

Справжня позиція Трампа щодо Росії стане відома в березні – Пайфер

Укрінформ
Зараз, коли нова адміністрація США продовжує формуватися, складно спрогнозувати, якою буде її позиція по відношенню до Росії. Однак першим серйозним "індикатором" цієї політики стане указ нового президента в березні щодо продовження або припинення санкцій, пов'язаних з Кримом.

Таку думку висловив в ексклюзивному коментарі Укрінформу екс-посол США в Україні, нині експерт Інституту Брукінгса з питань контролю над озброєнням, а також України і Росії Стівен Пайфер.

"Ми поки не знаємо, яку позицію наступна адміністрація займе відносно підтримки України. Наразі ми маємо обраного віце-президента, номінантів на посаду міністра оборони, а також республіканську більшість у Конгресі. Вони представляють головну лінію республіканців, яка полягає в підтримці України, підтримці НАТО й скептицизмі відносно Росії", - зауважив експерт.

З іншого боку, продовжив він, "ми маємо заяви Трампа під час виборчої кампанії - зовсім інший підхід, з яким більшість республіканців не погоджується".

Щодо Рекса Тіллерсона, номінанта на посаду держсекретаря в новій адміністрації, і яку позицію займе він, однозначно спрогнозувати також важко. "Тіллерсон – людина, яка має великий досвід і досягла значного успіху в розвитку ExxonMobil, ми також знаємо, що він може успішно домовлятися з Росією", - прокоментував колишній дипломат.

У цьому контексті він зазначив, що ExxonMobil зацікавлена у видобутку, а Росія хоче мати технології та капітал, щоб здійснювати цей видобуток. Однак Тіллерсон повинен відійти від рамок керівника ExxonMobil та бути готовим до вирішення повного спектру проблем, включаючи аспекти, по яких США не згодні з Росією.

Паралельно, як підкреслив Пайфер, у перехідній команді Трампа вже на нинішньому етапі існують протиріччя щодо того, яку позицію займати по відношенню до Росії. За його словами, важливо знати, хто буде заступниками держсекретаря, його помічниками, особливо у справах Європи – це ті особи, які проводять щоденну роботу і відповідають, в тому числі за російський напрям.

"Одним із перших серйозних індикаторів у російському питанні виникне на початку березня, приблизно через шість тижнів після інавгурації. Президент на чолі нової адміністрації повинен прийняти рішення щодо продовження санкцій, накладених на Росію після того, як вона окупувала Крим", - підкреслив експерт.

Він пояснив, що ці санкції були введені указом президента Обами в березні 2014 року, і, за процедурою, мають продовжуватися новими розпорядженнями щороку. "Трамп не зможе цього уникнути, він повинен або продовжити їх, або ні. І я думаю, це буде сигналом про те, яку позицію він займатиме до Росії", - підсумував колишній високопоставлений дипломат США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-