CPJ: у 2016 році загинули 48 журналістів

CPJ: у 2016 році загинули 48 журналістів

Укрінформ
Комітет захисту журналістів (CPJ) повідомив про зменшення у 2016 році кількості загиблих журналістів через здійснення ними професійної діяльності, але зазначив, що число загиблих у зонах військових конфліктів зростає.

Про це повідомляється на сайті Комітету.

«Щонайменше 48 журналістів було вбито у зв'язку з їх роботою в період з 1 січня по 15 грудня 2016 року», - йдеться у повідомленні.

Комітет розслідує обставини загибелі ще не менше 27 журналістів із тим, щоб визначити, чи були вони пов'язані з професійною діяльністю жертв.

Більше половини журналістів, убитих протягом року, загинули в ході бойових дій і при перестрілках - і це вперше відтоді, коли комітет почав вести такого роду облік. Конфлікти в Сирії, Іраку, Ємені, Лівії, Афганістані і Сомалі забрали життя 26 журналістів, які висвітлювали хід бойових дій.

Найнебезпечнішою країною з точки зору роботи журналістів ось уже п'ятий рік поспіль залишається Сирія. У цій країні в 2016 році було вбито не менше 14 журналістів, як і в 2015 році, що збільшило загальну кількість журналістів, які загинули там при виконанні професійного обов'язку з часу початку конфлікту, як мінімум до 107 осіб.

Як зазначається у дослідженні, журналісти, які не бояться висвітлювати конфлікти, ризикують не тільки загинути в ході бойових дій, але й бути викраденими або вбитими бойовиками «Ісламської держави» (ІД) або іншими угрупованнями бойовиків. «Ісламська держава» несе відповідальність за зникнення як мінімум 11 журналістів за період з 2013 року.

Дослідження комітету показують, що глибоко укорінена безкарність веде до посилення самоцензури, оскільки журналісти, які не бажають піддавати себе смертельному ризику, їдуть у вигнання або замовкають. У Пакистані з 1992 року було вбито не менше 33 журналістів через помсту за їх професійну діяльність, а багато інших зазнали залякувань і нападів.

У деяких країнах журналістів змушують замовкнути іншими засобами, ніж насильство. У Росії, де 36 журналістів були вбиті з 1992 року через помсту за їх репортерську діяльність, комітет не зареєстрував жодного вбивства, починаючи з 2013 року. Журналістів, котрі наважуються висвітлювати такі гострі теми, як корупція і порушення прав людини, незважаючи на величезний ризик фізичної розправи, систематично відключають від каналів зв'язку за допомогою прийнятих законів і правил, закривають редакції та вдаються до інших форм переслідування, включаючи загрози тюремного ув'язнення.

У дослідженні також згадується і загибель журналіста Павла Шеремета в липні в Києві (Україна).

Найнебезпечнішою цьогоріч стала професія військового фотографа і кореспондента, зазначив Комітет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-