Парламентська криза в Польщі: коаліція прийняла бюджет поза залою засідань

Парламентська криза в Польщі: коаліція прийняла бюджет поза залою засідань

Укрінформ
Польська правляча партія “Право і Справедливість” (PiS), в умовах блокування опозицією трибуни в залі засідань ввечері прийняла ряд законів, зокрема про бюджет на 2017 рік, в іншому приміщенні, голосуючи руками.

Опозиційні партії - Громадянська платформа (РО), Сучасна (.N) та Польська селянська партія (PSL), - назвали ці голосування незаконними, а їх прихильники масово збираються під парламентом, блокуючи обидва виїзди з нього, передає власний кореспондент Укрінформу в РП.

Маршалок Сейму Марек Кухцінський переніс вечірнє засідання Сейму із зали засідань до колонного залу парламенту, де продовжилося голосування руками за законопроекти силами однієї правлячої партії. За словами провладних депутатів, у залі була парламентська більшість у кількості 236 депутатів PiS. Тим часом, опозиція твердить, що це засідання треба визнати нелегальним, оскільки в залі, насправді, не було кворуму і у зв’язку з тим, що опозиційних депутатів охорона фізично не впускала до приміщення, де відбувалося це голосування. Натомість, лідер PiS Ярослав Качинський наголосив, що кворум був, а тому усі голосування були легальними.

Депутати трьох опозиційних партій прийняли спільну заяву, в якій визнали засідання партії влади і голосування за бюджет 2017 року “нелегальним” і висунули вимогу проведення повторного засідання 20 грудня.

“Виступаємо проти порушення регламенту Сейму, обмеження свободи думки депутатів, а також вимагаємо відновлення конституційних прав ЗМІ інформувати громадську думку про роботу парламенту”,- йдеться в заяві.

Тим часом, прихильники опозиції, які зосереджені навколо громадської ініціативи Комітет захисту демократії (KOD), заблокували обидва виїзди з парламенту. Незважаючи на нічний час, біля парламенту перебувають сотні людей. Біля парламенту є також багато поліції, у тому числі і з вогнепальною зброєю. Опозиційні політики стверджують, що поліція зі зброєю також перебуває у Сеймі.

У парламенті продовжують перебувати депутати, а також журналісти, яких охорона Сейму намагається випровадити назовні.  

Нагадаємо, у п’ятницю в обід депутати опозиції перед блоком голосувань почали вимагати обговорення питання щодо обмеження доступу журналістів до Сейму. Маршалок Сейму відмовився ставити це питання на розгляд і усунув депутата РО Міхала Щербу від участі у засіданні парламенту за його активність і блокування трибуни. У відповідь опозиційні депутати заблокували трибуну і президію Сейму, скандуючи гасла “вільні ЗМІ” “без цензури”, “поверніть депутата” і співаючи гімн Польщі.. На брифінгу для ЗМІ Качинський назвав блокуючих “парламентськими хуліганами”, підкресливши, що правляча партія не дозволить себе “тероризувати”.

Згідно з планами канцелярії Сейму, поза головним корпусом парламенту планується створити інформаційний центр для журналістів, де більшість представників ЗМІ через телеекрани могла б спостерігати за пленарними засіданнями. У ньому має бути прес-центр, куди депутати приходитимуть для проведення брифінгів та прес-конференцій. Безпосередньо до будинку, де проводяться засідання Сейму, допускатимуться лише журналісти кількох інформаційних телеканалів, які роблять прямі включення. Заплановані зміни викликали протести в журналістському середовищі країни і звинувачення влади у цензурі і порушенні свободи ЗМІ і базових громадянських прав. У четвер польські журналісти пікетували Сейм у протесті проти планів канцелярії Сейму. Більшість польських ЗМІ вважають це наступом на свободу ЗМІ в Польщі.

Фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-