Польська опозиція заблокувала трибуну Сейму через обмеження для журналістів

Польська опозиція заблокувала трибуну Сейму через обмеження для журналістів

Укрінформ
Депутати опозиційних партій “Громадянської платформи” (РО) і “Сучасна” (.N) уперше за останні 14 років польського парламентаризму у п’ятницю заблокували трибуну Сейму, протестуючи таким чином проти рішення маршалка Сейму обмежити доступ до зали засідань для більшості польських ЗМІ, окрім інформаційних телеканалів.

Лідер правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослав Качинський назвав блокування трибуни “парламентським хуліганством”, підкресливши, що винуватці повинні бути покарані, інформує кореспондент Укрінформу в РП.

Перед блоком для голосувань, в якому, зокрема, мало відбутися голосування за закон про бюджет на 2017 рік, депутати опозиції почали вимагати обговорення питання щодо обмеження доступу журналістів до Сейму. Маршалок Сейму відмовився ставити це питання на розгляд і усунув депутата РО Міхала Щербу від участі у засіданні парламенту за його активність і блокування трибуни. У відповідь депутати РО і .N усі разом заблокували трибуну, скандуючи гасла “вільні ЗМІ”, “без цензури”, “поверніть депутата”, і співаючи гімн Польщі.

Після цього лідер PiS Ярослав Качиньський під час брифінгу для ЗМІ назвав блокувальників трибуни “парламентськими хуліганами”, підкресливши, що правляча партія не дозволить себе “тероризувати”. Він зазначив, що опозиція заблокувала трибуну у зв’язку з сьогоднішнім голосуванням за бюджет країни і незгодою опозиції на позбавлення привілеїв у колишніх функціонерів комуністичних спецслужб. Він наголосив, що блокування трибуни не має нічого спільного з демократією і підкреслив, що бюджет країни, попри протести опозиції, буде прийнято.

Станом на 19:30 годину за київським часом депутати правлячої PiS залишили залу засідань. Натомість опозиція далі блокує трибуну.

Згідно з планами канцелярії Сейму, поза головним корпусом парламенту планується створити інформаційний центр для журналістів, де більшість представників ЗМІ через телеекрани могла б спостерігати за пленарними засіданнями. У ньому має бути прес-центр, куди депутати приходитимуть для проведення брифінгів та прес-конференцій. Безпосередньо до будинку, де проводяться засідання Сейму, допускатимуться лише журналісти кількох інформаційних телеканалів, які роблять прямі включення. Заплановані зміни викликали протести в журналістському середовищі країни. Напередодні польські журналісти пікетували Сейм у протесті проти планів канцелярії Сейму. Більшість з польських ЗМІ вважають це наступом на свободу ЗМІ в Польщі.

Речник прав громадян Польщі Анджей Бондар став на захист журналістів, підкресливши, що вони мають право не лише висвітлювати перебіг роботи парламенту, але й отримувати додаткову інформацію, перевіряти чи консультувати з депутатами ту чи іншу інформацію.

Цьогоріч маршалок Сейму Марек Кухцінський позбавив на рік акредитації до Сейму фотокореспондента таблоїду Super Express за публікацію фото одного з депутатів в залі засідань без взуття. Тоді ряд ЗМІ назвали це рішення скандальним і проявом цензури.

Востаннє трибуна польського Сейму блокувалася у червні 2002 року. Тоді партія “Самооборона” заблокувала трибуну у протесті проти намірів винести на голосування питання щодо позбавлення депутатського імунітету свого лідера Анджея Леппера.

Фото: TVN24

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-