Спікер парламенту Молдови: Мандат президента можна легко призупинити

Спікер парламенту Молдови: Мандат президента можна легко призупинити

Укрінформ
Спікер парламенту Молдови Андріан Канду закликав обраного президента Ігоря Додона не порушувати закон.

Так Канду прокоментував заяви Додона про те, що він не призначатиме на посаду генерального прокурора людину, яка працювала в цій системі останні сім років, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Призначення генерального прокурора – процедура символічна. Добір кандидатів і висунення одного з них на посаду генпрокурора здійснюється, згідно із законодавством, Вищою радою прокурорів. Президент має право лише один раз відкинути кандидатуру. Якщо ж він відмовлятиметься вдруге призначати прокурора, то це вже - порушення закону про прокуратуру і Конституції. Нагадаю також, що президент не може без конституційних підстав розпустити парламент, а парламент, якщо президент порушує закон, легко може призупинити мандат президента», - заявив Канду.

Спікер закликав при цьому обраного президента «бути обережнішим з подібними заявами».

Раніше парламент Молдови прийняв закон про внесення змін до Конституції, згідно з яким генпрокурора країни призначатиме президент.

Додон у зв'язку з цим заявив, що прокурор повинен бути компетентним, і що президенту ніхто не повинен вказувати, кого він повинен призначати генеральним прокурором.

Кількома днями раніше Додон також заявив, що наполягатиме на розпуску парламенту і призначенні дострокових парламентських виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-