Ердоган може правити Туреччиною до 2029 року - The Guardian

Ердоган може правити Туреччиною до 2029 року - The Guardian

Укрінформ
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган може отримати можливість керувати країною до 2029 року у разі ухвалення законопроекту про внесення відповідних поправок до конституції.

Про це пише видання The Guardian.

"Девлет Бахчелі, лідер націоналістичного блоку, заявив у вівторок, що були запропоновані поправки (до конституції. - Ред.) про надання ширших повноважень президентові Туреччини у розумних межах", - йдеться у повідомленні.

Партія справедливості і розвитку, створена Ердоганом, має намір представити законопроект про проведення референдуму щодо внесення поправок до конституції країни, які дозволили б Ердогану залишитися на посаді президента до 2029 року, зазначають джерела видання.

За словами чиновників, згодом пост прем'єр-міністра в країні може бути скасований, а президент матиме двох заступників.

Крім того, передбачається, що президент збереже зв’язки з його партією.

Як пише видання, урядовці вже давно виступали за перетворення країни на президентську республіку “в дусі” Франції і США, зазначивши, що примхливий характер коаліційних урядів в минулому відкидає Туреччину назад.

Однак противники такої зміни розглядають її як ще один захід, щоб зміцнити владу Ердогана, стиль правління якого в останні роки, за їхнім твердженням, вирізняється дедалі більшим авторитаризмом.

Нагадаємо, в ніч з 15 на 16 липня в Туреччині відбулася спроба захоплення влади військовими. В результаті невдалого військового перевороту 290 осіб загинули, ще 1400 осіб були поранені. Влада Туреччини оцінила збитки від спроби державного перевороту в 100 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-