У Північній Дакоті сталося масштабне зіткнення протестувальників і поліції

У Північній Дакоті сталося масштабне зіткнення протестувальників і поліції

Укрінформ
Масштабне зіткнення між кількома сотнями протестувальників та правоохоронними органами сталося в ніч на понеділок у штаті Північна Дакота, де люди вийшли проти побудови на місцях індіанських поселень нафтопроводу.

Про це повідомив у понеділок центральний американський телеканал CNN.

"У неділю ввечері сталося зіткнення між поліцією та близько 400 людьми, які протестували проти трубопроводу Dakota Access Pipeline, коли демонстранти підпалили автомобілі, а поліція спрямувала сльозогінний газ та водомети у натовп", - йдеться в повідомленні.

Кадри з прямого включення показали, як люди хаотично розбігаються, що супроводжується гучними криками та сигналами автомобілів. Протестувальники намагалися перейти міст та вирушити по шосе. За повідомленнями поліції, вони підпалили дві вантажівки, а також сам міст в кількох місцях.

Ще напередодні поліція поширила заяву, що учасники акції "намагалися атакувати з флангів лінію захисту правоохоронців", описуючи дії протестувальників як "дуже агресивні".

Згодом офіцери намагалися розігнати натовп, використовуючи водомети, коли температура повітря назовні була нижче нуля за Цельсієм. Лікарі закликали негайно припинити використання води через побоювання гіпотермії в зимових умовах, назвавши водомети "потенційно летальною зброєю". Втім у поліції зауважили, що протести не носять мирний характер, а вода використовується, в тому числі для гасіння пожеж на мосту та підпалених автомобілів, а також для контролю натовпу.

У результаті зіткнень одна людина була заарештована, повідомили в поліції.

Демонстрації проти трубопроводу тривають у "постійно тліючому" режимі впродовж кількох місяців. Час від часу виникають зіткнення з правоохоронцями. Учасники акцій виступають проти побудови нафтопроводу довжиною 1 172 миль (1875 км), який проходитиме через чотири штати: Північна Дакота, Південна Дакота, Айова та Іллінойс.

Люди занепокоєні тим, що трубопровід загрожуватиме довкіллю та знищить індіанські поховання, молитовні місця й культурно значимі артефакти. В індіанському племені стверджують, що будівництво трубопроводу може негативно вплинути на постачання питної води громадам вздовж річки Міссурі через небезпеку витоку нафти. До протестів приєдналися кілька груп протягом останніх місяців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-