Фукуяма розповів, які обіцянки Трампу буде виконати найважче

Фукуяма розповів, які обіцянки Трампу буде виконати найважче

Укрінформ
Трампу блискуче вдалося мобілізувати занедбану й представлену в невеликій кількості частину електорату – білого робочого класу – та проштовхнути його проблеми на вершину державних пріоритетів. Тепер він повинен буде виконати обіцянки, в цьому і полягає проблема.

Про це написав у своїй публікації для впливового американського ресурсу Foreign Affairs відомий філософ, політолог та політичний економіст Френсіс Фукуяма.

"Він (Трамп – ред.) визначив дві дуже серйозні проблеми в американській політиці: зростаючу нерівність, яка дуже сильно б'є по старому робітничому класу, а також захоплення  політичної системи організованими за інтересами групами. Та, на жаль, у нього немає плану для подолання жодної проблеми", - зазначив професор.

Нерівність у суспільстві є наслідком досягнень у сфері технологій та глобалізації, яка поставила американських працівників в умови конкуренції з сотнями мільйонів людей в інших країнах. Трамп "екставагантно наобіцяв", що відновить робочі місця в таких секторах, як виробництво вугілля, просто переглянувши існуючі торговельні угоди, наприклад, NAFTA (Північноамериканська угода про зону вільної торгівлі), або послабивши екологічні обмеження.

Але проблема полягає в тому, що в цій галузі досягнуто високого ступеню автоматизації, яка не потребує великої кількості робочих місць. Крім того вугілля витісняється з ринку не скільки через екологічні норми, скільки у зв'язку з революцією у видобуванні сланцевого газу.

Яку політику може застосувати Трамп – обмежити впровадження нових технологій? Заборонити транснаціональним корпораціям отримувати інвестиції з-за кордону? "Єдиний реальний інструмент політики, який він має – це каральні тарифи, що, ймовірно, розв'яжуть торговельну війну, а також спричинять втрати робочих місць у секторі експорту для таких компаній, як Apple, Boeing і General Electric", - констатував Фукуяма.

Інша проблема, яку порушив Трамп – захоплення уряду США впливовими групами інтересів – є реальним джерелом політичного розпаду. Первинним рішенням для її розв'язання міг би стати сам Трамп – занадто багатий мільярдер для того, щоб його можна було би підкупити конкретними інтересами. Але, по-перше, в його історії вже були маніпуляції у системі на власну користь, а по-друге, його пропозиція заборонити колишнім урядовцям бути лобістами лише розпалить симптоми проблеми, а не усуне основну причину.

Занепалу американську політичну систему можна вилікувати тільки потужним зовнішнім шоком, який зробить можливими реальні політичні реформи, наголосив Фукуяма. Перемога Трампа насправді є таким шоком, але, на жаль, його єдиною відповіддю на цей запит є традиційне популістсько-авторитарне "повірте мені, харизматичному лідеру, який попіклується про ваші проблеми".

Як і в разі шоку в італійській політичній системі під керуванням Сільвіо Берлусконі, реальною трагедією виявиться марнотратство можливостей для актуальних реформ, підсумував Френсіс Фукуяма.

Фото: Getty Images/Fotobank.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-