Трамп не зможе скасувати антиросійські санкції без Конгресу - експерт

Трамп не зможе скасувати антиросійські санкції без Конгресу - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Новому президентові США Дональду Трампу, якщо він захоче відмінити санкції щодо Росії, доведеться мати справу з Конгресом. При цьому багато республіканських конгресменів займають жорстку позицію з питання збереження санкцій.

Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу у ФРН висловила директор Дослідницького інституту Німецької ради зовнішньої політики Даніела Шварцер. 

«Поки ще дуже рано говорити, але якщо Трамп прийме дружню відносно Росії позицію, думаю, це вплине на політику санкцій. Проте це залежить не лише від президента, але і від Конгресу, який відіграє тут дуже важливу роль, і багато республіканських же конгресменів займають дуже жорстку позицію з питання збереження санкцій і навіть їх посилення», - зазначила Шварцер.

Багато що, за її словами, залежатиме від того, чи змінить Трамп у ролі майбутнього президента свою позицію відносно Росії, яку він прийняв в ході своєї передвиборної кампанії, коли захоплювався Путіним як лідером. «Це може свідчити на користь того, що позиція з українського питання може бути пом'якшена. Але те, що він говорив перед виборами, зовсім не обов'язково означає, що саме це буде зовнішньою політикою США», - говорить експерт. Вона звертає увагу на те, що саме в його власній, Республіканській, партії є «дуже сильна позиція щодо Росії, сильні конфронтаційні настрої», і не зважати на них, на думку Конгресу президент просто не зможе. 

Якщо ситуація все ж розвиватиметься таким чином, що позиція США щодо Росії стане більш м‘якою, Європі буде дуже складно зберігати свою тверду позицію, включаючи і санкції, «тому те, як діятимуть США, гратиме визначальну роль, це дуже важливо», визнає Шварцер. 

Вона відзначає, що Німеччина грає зараз ключову роль, яку вона перейняла на себе в нормандському форматі разом із Францією, «але ця роль підтримувалася США». Співрозмовниця агентства вважає, що навіть якщо б президентом США стала Гілларі Клінтон, Німеччина все одно вимушена була б узяти на себе відповідальність за підтримку єдності ЄС в тому, що стосується політики відносно Росії, але також і в зусиллях із підтримки України в перехідний період, на шляху реформ. «Очевидно, проте, що ці зусилля мають бути підтримані в першу чергу самою Україною. Все, що ми можемо зробити - це допомогти, коли це потрібно і коли корисно. І не можемо зробити більше, ніж повинна зробити сама країна в перехідному періоді», - підкреслила Шварцер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-