Вибори в Болгарії: у другий тур вийшли генерал Радєв і юрист Цачева – екзит-поли

Вибори в Болгарії: у другий тур вийшли генерал Радєв і юрист Цачева – екзит-поли

Укрінформ
У другий тур президентських виборів в Болгарії, згідно з даними екзит-полів, вийшли висуванець Соціалістичної партії, генерал Румен Радєв (близько 25% голосів) і представник правлячої партії ГЕРБ (Громадяни за європейський розвиток Болгарії), спікер парламенту Цецка Цачева (23,5%).

Про це передає власний кореспондент Укрінформу.

Згідно із законодавством Болгарії, другий тур виборів відбудеться в неділю, 13 листопада.

Генерал-майор у відставці Румен Радєв народився в 1963 році в місті Димитровграді. Кадровий військовий, колишній командувач військово-повітряними силами Болгарії. У 1982 році закінчив з золотою медаллю математичний коледж в місті Хасково. У 2003 році з відзнакою закінчив військово-повітряний коледж в США, отримавши ступінь магістра. У 2016 році був висунутий на посаду президента країни Болгарською соціалістичною партією і рухом Альтернатива болгарського відродження. Пізніше «Альтернатива» відкликала свій голос.

Голова парламенту Болгарії, висуванець правлячої партії ГЕРБ (Громадяни за європейський розвиток Болгарії) Цецка Цачева отримала юридичну освіту на заочному відділенні юридичного факультету Софійського державного університету. Двічі обиралася головою парламенту (Народних зборів) Болгарії.

Явка на виборах становила близько 53% виборців.

Як повідомлялося, в неділю, 6 листопада, у Болгарії відбулися всенародні вибори президента. На посаду президента країни претендували 21 кандидат.

В цей самий день, крім президентських виборів, в Болгарії пройшов референдум, на якому громадянам належало відповісти на кілька запитань: чи згодні вони з введенням процедури обов'язкового голосування на виборах і референдумах (близько 79% підтримали введення процедури обов'язкового голосування); підтримують мажоритарну систему на парламентських виборах (70% висловилися «за») і згодні вони з системою розподілу бюджетних коштів для партій з розрахунку 1 болгарський лев (0,5 євро) за кожен отриманий голос на останніх парламентських виборах (близько 80% підтримали нововведення). Явка на референдумі склала близько 43%.

Зазначимо, що це перші в історії Болгарії вибори, коли голосування стала обов'язковою для кожного виборця. Згідно із законодавством, якщо виборець, наприклад, двічі не бере участь у виборах президента країни або ж парламенту, він автоматично виключається з реєстру виборців.

Фото: varnaaction.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-