На виборах президента Болгарії лідирує соціаліст Румен Радєв – екзит-поли

На виборах президента Болгарії лідирує соціаліст Румен Радєв – екзит-поли

Укрінформ
Лідером президентської гонки в Болгарії став представник Соціалістичної партії, генерал Румен Радєв, на другому місці – представник правлячої партії ГЕРБ (Громадяни за європейський розвиток Болгарії), спікер парламенту Цецка Цачева.

Такі результати екзит-полів після закриття виборчих дільниць, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Згідно з опитуваннями, які проводилися на виході з виборчих дільниць після голосування, на виборах президента лідирує Румен Радєв – за нього проголосували 24,8% виборців, на другому місці – Цецка Цачева, що набрала, 23,5% голосів», - повідомили представники соціологічного агентства «Альфа Рисьорч».

Ненабагато відрізняються і дані, представлені організацією «Геллап»: за Румена Радєва проголосували 26,7%, за Цецку Цачеву – 22,5%.

Проти всіх кандидатів проголосували близько 6% виборців.

За результатами екзит-полів, очікується другий тур президентських виборів, який пройде 13 листопада.

Явка на виборах становила близько 53% виборців.

Як повідомлялося, в неділю, 6 листопада, у Болгарії відбулися всенародні вибори президента. На посаду президента країни претендує 21 кандидат – представники різних політичних партій, коаліцій та громадсько-політичних рухів. Згідно з Конституцією, громадяни голосують не тільки за кандидатів у президенти, а й за кандидатів у віце-президенти країни.

Цього самого дня, крім президентських виборів, в Болгарії пройшов референдум, на якому громадяни мали відповісти на кілька запитань: чи згодні вони з введенням процедури обов'язкового голосування на виборах і референдумах; підтримують мажоритарну систему на парламентських виборах і чи згодні вони з системою розподілу бюджетних коштів для партій з розрахунку 1 болгарський лев (0,5 євро) за кожен отриманий голос на останніх парламентських виборах.

Зазначимо, що це перші в історії Болгарії вибори, коли голосування стало обов'язковим для кожного виборця. Згідно із законодавством, якщо виборець двічі на одних і тих же виборах, наприклад, на виборах президента, не бере участь в голосуванні, він автоматично виключається з реєстру виборців.

Фото: E-BURGAS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-