Російська опозиція хоче

Російська опозиція хоче "іменних" санкцій для Путіна і К°

Укрінформ
Російські опозиційні політики вважають, що загальні "антиросійські" санкції влада використовує для підвищення власної підтримки, а введення персональних санкцій проти високопосадовців змогло б ефективніше змінити ситуацію.

Такою думкою з кореспондентом Укрінформу у ФРН поділилися заступник голови російської політсили "ПАРНАС" Ілля Яшин і федеральний координатор громадського руху "Відкрита Росія" Володимир Кара-Мурза.

"Я бачу, що економічні, секторальні санкції дають певні переваги путінській пропаганді та  дозволяють мобілізувати російське суспільство для підтримки Путіна, тому що він представляє це як антиросійські санкції і як якусь гібридну агресію проти країни. Коли західні політики, дипломати використовують термін "антиросійські" - це подарунок Путіну", - говорить Ілля Яшин.

Це, на думку опозиційного політика, дуже складно робити щодо персональних санкцій. Він зазначає, що велика частина еліти "ура-патріотична на словах, але на практиці за цією ура-патріотичною риторикою ховаються абсолютно буденні життєві інтереси, пов'язані з західним суспільством споживання; вона заробляє або краде гроші в Росії, але воліє витрачати їх за кордоном". За його словами, всі діти чиновників навчаються за кордоном, вілли та дачі не в Сочі і не в Криму, а в Майямі і на Лазурному Березі, гроші зберігаються в західних банках, "і вони до цього звикли". Відлучені від звичного способу життя, вони не зроблять революцію, але "це безумовно викличе напругу всередині Кремля, всередині того, що ми називаємо путінською елітою", - говорить Яшин.

Він нагадує, що консолідація навколо Путіна на першому історичному етапі його правління була обумовлена тим, що він виступав як гарант економічних інтересів тих людей, які його підтримували. Персональні санкції цю систему радикальним чином змінюють, вони показують всьому російському істеблішменту, що Путін більше не є гарантом їх економічних інтересів, а навпаки, він їм шкодить. Це формує об'єктивну суперечність між Путіним і тими людьми, які його оточують. І формування цієї суперечності рано чи пізно дасть політичний результат.

"У першу чергу, треба бити по людях, які причетні до корупції, по тих, хто пов'язаний з фальсифікаціями на виборах, з винесенням неправосудних вироків, фабрикацією кримінальних справ, хто причетний до військових агресій - на території України, на території Сирії, в інших гарячих точках", - вважає Яшин.

З ним згоден і Володимир Кара-Мурза. За порушення мають відповідати конкретні люди - злодії, корупціонери, ті, хто бере участь у тортурах, порушує право людей на свободу зібрань, порушує право на демократичні вибори. "Лідери нинішнього режиму хочуть вести себе всередині країни, як в якійсь диктатури третього світу і користуватися всіма благами, які дають демократично країни. Ось цьому треба покласти край. З цим лицемірством треба закінчувати", - говорить він.

Персональні санкції Кара-Мурза вважає найбільш дієвим шляхом. Політик нагадує, що свого часу вони з Борисом Нємцовим створили прецедент, просуваючи в американському конгресі знаменитий Закон Магнітського.

При цьому політик звертає увагу на те, що "нинішня американська адміністрація, і влада країн Євросоюзу дуже не хочуть цього робити". Він згадує, з яким опором вони самі зіткнулися, коли просували Закон Магнітського в Конгресі, коли "з боку нинішньої американської адміністрації робилося все, щоб цього не допустити". Вдалося домогтися вступу Закону в силу тільки за рахунок того, що в США існує реальний поділ влади і сильна незалежна законодавча влада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-