Смоленська катастрофа: у Польщі відновили слідство проти військових прокурорів

Смоленська катастрофа: у Польщі відновили слідство проти військових прокурорів

Укрінформ
Національна прокуратура Польщі відновила слідство у справі неналежного виконання обов’язків польськими військовими прокурорами після Смоленської катастрофи, яке було припинено декілька років тому.

Про це інформує Польське радіо.

"31 серпня окружна військова прокуратура у Познані розпочала слідство у справі неналежного виконання обов’язків публічними особами – військовими прокурорами окружної військової прокуратури у Варшаві у квітні 2010 року",- заявила речник Національної прокуратури Ева Бялік.

Слідство веде група Національної прокуратури, яку створено для розслідування Смоленської катастрофи міністром юстиції – генеральним прокурором Збігнєвом Зьобро.

Як інформується, нещодавно прокурор Національної прокуратури РП Богдан Свенчковський повідомив про відновлення 4-5 справ, що стосуються занедбування, невиконання чи перевищення повноважень публічними особами у зв’язку із Смоленським слідством.

Нагадаємо, слідство щодо неналежного виконання своїх обов’язків військовими прокурорами, які вели справу Смоленської катастрофи, було ініційовано родичами загиблих в листопаді 2012 році. В жовтні 2013 року окружна військова прокуратура у Познані закрила справу за відсутністю складу злочину.

За неналежне виконання своїх обов’язків публічним особам в Польщі загрожує ув’язнення терміном до п’яти  років.

На минулому тижні члени підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи поінформували, що з польської копії записів "чорної скриньки" розбитого літака президента Лєха Качинського було вирізано останні три секунди запису, а з російської – п’ять секунд. За словами міністра національної оборони РП, це є свідченням фальшування даних, а тому органи слідства було поінформовано про скоєння злочину у цій справі.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-