Сибірку

Сибірку "розбудило" глобальне потепління - експерт Greenpeace

Укрінформ
Причиною спалаху сибірської виразки в Ямало–Ненецькому автономному окрузі РФ стала зміна клімату.

Це зазначив керівник енергетичного відділу Greenpeace Володимир Чупров, вказується на сайті організації.

"Один із наслідків зміни клімату — почастішання подібних спалахів інфекційних захворювань. У вічній мерзлоті "законсервовані" трупи тварин, які загинули в епідеміях десятки і сотні років тому, старі кладовища. Через потепління мерзлота тане, вони опиняються на поверхні, утворюються спори, і інфекція поширюється знову. Збудники сибірської виразки зберігають життєздатність у ґрунті до 100 років і більше. Причому небезпека різко зростає в жарку і посушливу погоду", - зазначив експерт.

Вчені попереджають, що подальше потепління може активувати безліч інших небезпечних вірусів. Приміром, у 2014 році французькі дослідники виявили вірус, який повернувся до життя після 30 тисяч років у вічній мерзлоті.

Крім того, як попереджають вчені, танення вічної мерзлоти відкриває нові, раніше недоступні ділянки для видобутку корисних копалин. Витяг на поверхню давніх шарів ґрунту при їх розробці також може призвести до поширення інфекцій.

В організації впевнені, що небезпечна бактерія знову почала поширюватися через аномальну спеку в регіоні: майже весь липень у Ямальському районі температура трималася вище 35 °C.

Нагадаємо, напередодні сибірську виразку виявили у 20 жителів Ямало-Ненецького автономного округу РФ, де від неї помер 12-річний хлопчик. Також від сибірської виразки загинули близько 1,5 тисяч оленів.

Сибірська виразка — гостре інфекційне захворювання, зараження яким відбувається через тварин. Збудник проникає в організм людини через мікротравми шкіри, при вживанні в їжу заражених продуктів чи вдиханні інфікованої пилу і кісткового борошна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-