Єврокомісія може втратити свій авторитет - МЗС Польщі

Єврокомісія може втратити свій авторитет - МЗС Польщі

Укрінформ
Рішення Єврокомісії щодо рекомендацій Польщі у контексті змін до закону про Конституційний суд країни є передчасним і може негативно вплинути на авторитет цієї інституції.

Про це інформує МЗС Польщі.

"У зв’язку з сьогоднішнім рішенням Єврокомісії інформуємо, що дії Єврокомісії здійснюються ще до початку реалізації нового закону про Конституційний суд Польщі і є однозначно завчасними. Вони можуть призвести до втрати авторитету, необхідного для виконання функцій, визначених в угоді (про ЄС – ред.)”,- йдеться в заяві польського зовнішньополітичного відомства.

В МЗС РП зазначають, що закон про Конституційний суд зараз перебуває в кінцевій фазі змін у парламенті, які відповідають європейським стандартам конституційного судочинства, зокрема і рекомендаціям Венеціанської комісії.

"Польська влада націлена на відновлення стабільного функціонування Конституційного суду", - йдеться в повідомленні МЗС Польщі.

Як зазначається, Єврокомісія рекомендує Польщі упродовж трьох місяців вирішити системні проблеми навколо функціонування Конституційного суду Польщі, які загрожують верховенству права в РП. Зокрема, Єврокомісія рекомендує Варшаві виконати рішення Конституційного суду від грудня минулого року, що стосується вибору суддів КС, а також від березня – про неконституційність змін до закону про КС, які ухвалила нова влада.

Конституційна криза триває в Польщі з листопада минулого року. Влада й опозиція звинувачують одна одну в порушенні закону під час призначення суддів КС, що призвело до поглиблення кризи й ускладнення роботи цього органу. У січні в суперечку втрутилася Єврокомісія, розпочавши процес попередньої оцінки стану верховенства права у Польщі. За порушення європейських цінностей зазначена стаття передбачає навіть позбавлення права голосу країни-члена ЄС.

На початку липня Єврокомісія заявила, що оцінить новий закон про КС у Польщі у рамках попередньої оцінки стану верховенства права після завершення законодавчого процесу в Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-