Стеження німецької розвідки за дипломатами ЄС і НАТО - ЗМІ виклали нові факти

Стеження німецької розвідки за дипломатами ЄС і НАТО - ЗМІ виклали нові факти

Укрінформ
У полі зору німецької розвідки BND знаходилося більше політиків і дипломатів з дружніх ФРН країн, ніж було відомо громадськості раніше.

Про нові факти в шпигунському скандалі "між друзями" в період до жовтня 2013 року в понеділок пише видання FOCUS.

"За оцінкою парламентського органу з контролю за діяльністю спецслужб (PKGr), прослуховувалося "мале двозначне число" членів урядів країн ЄС або НАТО", - пише видання з посиланням на агентство dpa.

Серед тих, кого прослуховували, - глави держав і урядів, міністри та їх оточення, резиденції і офіси, а також військові об'єкти. Йдеться про "кілька десятків" подібних справ.

Особливо інтенсивно BND стежила до кінця 2013 року за дипломатичними представництвами країн ЄС і НАТО. На них припадає більш як дві третини з 3300 об'єктів стеження, що мали відношення до ЄС і НАТО. "Двозначне число середнього порядку" - це вже про організації, неурядові організації та структури бізнесу, які перебували в полі зору німецької розвідки.

Уряд і особисто канцлер Ангела Меркель повинні будуть дати пояснення щодо цих нових фактів, йдеться у статті. Це може ускладнити життя Берліну, який потребує партнерського співробітництва з іншими країнами ЄС, особливо у складний момент після Brexit, в розпал міграційної кризи в Європі.

Комітет бундестагу провів своє засідання минулої середи, після чого пішов на літні канікули.

Як повідомлялося, в Німеччині розробляється каталог рекомендацій і численних обмежень для BND з 9 пунктів, які увійдуть в новий закон про діяльність спецслужб. У ньому наголошується, що "відтепер має гарантуватися захист вразливих цілей (...), а також захист громадян ЄС і установ ЄС".

Шпигунський скандал розгорівся вперше у серпні 2013 року після викриттів Едварда Сноудена. Відтоді громадськості пропонуються все нові і нові деталі дій як самої BND, так і в співдружності з американською NSA, які прослуховували навіть мобільний телефон канцлера Німеччини Ангели Меркель. В результаті у BND змінилося керівництво.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-